Markéta Pekarová Adamová naznačila, kdy může být schválen konsolidační balíček

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

17. září 2023 15:03

Schvalování vládního úsporného balíčku, který má přispět ke konsolidaci veřejných financí, může trvat několik týdnů, připustila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v diskuzním pořadu Partie. Zákonodárci mohou schvalovat zákony jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou. 

"Určitě budeme projednávat toto třetí čtení v několika týdnech, to je zřejmé," konstatovala šéfka Sněmovny, která věří, že se podaří dosáhnout kompromisu s opozicí ohledně toho, kdy proběhne hlasování. Stanovení pevného času by se ale předsedkyně TOP 09 ráda vyhnula. 

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala konstatoval, že parlamentní obstrukce patří k demokracii. "Teď obstruujeme konsolidační balíček, který je úplná katastrofa. Takže ano, vybrali jsme si to téma, protože je špatně napsaný," uvedl

Podle ministerstva financí se navrhovaná opatření nejvíce dotknou národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Příjmy se mají zvýšit prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zrušením daňových výjimek, zavedením nemocenského pojištění či zvýšením daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Sněmovna v září absolvovala druhé čtení, které zabralo zhruba 17 hodin, což bylo zhruba o deset hodin méně než při červencové poslanecké debatě o balíčku v úvodním čtení. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová Poslanecká sněmovna veřejné finance