Markéta Pekarová Adamová: Jak reaguje na kritiku OSN od ministryně Černochové?

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

2. listopadu 2023 8:56

Od státního svátku 28. října a vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je tématem otázka případného vystoupení Česka z Organizace spojených národů. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové není odchod z OSN na pořadu dne. Reforma organizace by se ale řešit měla. 

Černochová v sobotu vyzvala k vystoupení z OSN kvůli rezoluci přijaté Valným shromážděním, kterou navrhla koalice arabských zemí v čele s Jordánskem. Šlo o výzvu k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás. Nespokojena s výsledkem hlasování je i šéfka dolní parlamentní komory.

"Většina v OSN evidentně není schopná pojmenovávat věci správnými jmény. Tím může vytvářet dojem, že je víc na straně těch teroristů. Tato většina v tuto chvíli spíš chrání teroristy," uvedla Pekarová Adamová v úterním vysílání Rádia Impuls. 

Předsedkyně vládní TOP 09 nicméně zdůraznila, že Česko by podle ní nemělo z organizace vystupovat. Sama prosazuje spíše to, aby se vyvíjela snahu o vnitřní reformu OSN. 

Ministryně obrany v úterý pokračovala v kritice fungování OSN, kdy však mylně uvedla, že Radě pro lidská práva bude přesedat Írán. Původní příspěvek obsahující chybu opravila, takže nyní v něm již stojí, že Irán ve čtvrtek stane jen v čele Fóra Rady OSN pro lidská práva.

Černochová v textu uvádí, že íránský režim sponzoroval Hamás, je zodpovědný za nárůst poprav v zemi či za utlačování žen a dívek. "Tak tento režim nám bude ve FÓRU Rady OSN od čtvrtka kázat o lidských právech. Gratuluji. Na Chartě OSN se musí rozpouštět inkoust," napsala politička.

Ministerstvo zahraničí reagovalo ještě na původní tweet, když zdůraznilo, že samotné lidskoprávní radě nadále předsedá Česko. "Írán bude pouze předsedat Sociálnímu fóru, což není orgán ani mechanismus OSN, ale každoroční dvoudenní akce," uvedla diplomacie.

"Jmenování vychází z návrhů regionálních skupin OSN a zohledňuje přitom princip regionální rotace. Írán nominovala asijsko-pacifická regionální skupin. I přes opakované projednání žádná jiná regionální skupina kandidáta nenavrhla," dodalo ministerstvo.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Jana Černochová OSN