Marian Jurečka v ohrožení! Lidovci se bouří, změnu prý chce i bývalý předseda

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě

16. ledna 2024 16:44

Setrvání Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v pozicích předsedy strany a ministra práce a sociálních věcí nakonec není tak jisté, jak se zprvu zdálo. Kauza kolem večírku na ministerstvu během tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy mu může zlomit vaz. Ozývají se totiž už i vlivní členové strany. 

Českobudějovický okresní výbor KDU-ČSL již minulý týden apeloval na co možná nejrychlejší svolání celostátního sjezdu. Podle informací webu Seznam Zprávy tlak z regionů roste, přičemž je zatím ve hře svolání Celostátní konference. 

Podle zmíněného serveru zkritizoval Jurečku na uzavřeném stranickém fóru poslanec a bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek. "Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany," napsal členům strany. Zdůraznil však, že změna musí být promyšlená, aby straně prospěla. 

Celostátní výbor KDU-ČSL přitom před týdnem v tajném hlasování podpořil Jurečkovo setrvání ve funkcích předsedy strany a ministra s ohledem na jeho dosavadní pracovní výsledky. Jurečka nabízel svůj odchod z obou pozic.

"Omlouvám se za špatné vyhodnocení situace a za chyby v komunikaci s médii a veřejností," uvedl. Diskuzi označil za dlouhou a otevřenou. Výsledek jednání sdělil novinářům společně s Bartoškem a dalšími členy předsednictva strany. Výbor se usnesl, že došlo k chybě, a akceptoval Jurečkovu omluvu. Z 30 přítomných vyjádřilo předsedovi podporu 25 členů výboru. 

Jurečka je předsedou vládní KDU-ČSL od ledna 2020, kdy nahradil Marka Výborného, současného ministra zemědělství. Strana v posledních parlamentních volbách na podzim roku 2021 kandidovala v rámci koalice Spolu s ODS a TOP 09. 

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Ministerstvo práce a soc. věcí Pavel Bělobrádek