Marcel Kolaja se dočkal zastání! Vondrova "trapárna" zaskočila i Kalouska

Alexandr Vondra

Autor: Pavel Krejčí

20. června 2024 10:31

Česko čeká výběr nového eurokomisaře, respektive eurokomisařky. Právo určit vyslance do Bruselu mají Starostové, anebo Piráti. Pozdvižení každopádně vzbudil výrok staronového europoslance Alexandra Vondry (ODS), který si rýpl do pirátského kandidáta. 

Vondra zveřejnil v úterý na síti X příspěvek, který vyvolal spoustu reakcí. "V rámci genderové vyváženosti předložila koalice PirStan tři nominace na eurokomisaře. Muže, ženu a Marcela Kolaju," napsal znovuzvolený europoslanec. Stranického kolegy se ihned zastal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"To muselo dát práci vymyslet takovej rádobyvtipnej eklhaft. To je ta liberálně-konzervativní politická kultura SPOLU, nebo hrajete nějakou challenge s Pavlem Novotným? Tohle je ovšem tak level Turek, takže vlastně hodnotově cajk, jak jsem slyšel," rýpl si ministr pro místní rozvoj.

Vondrův útok se nelíbil ani exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. "Víš, Sašo, kdyby byl Kolaja zvolen, byl by to drsný, ale ještě únosný vtip. Mohl se bránit stejnou vahou. Takhle je to trapárna, za kterou se musí stydět každý normální člověk, který Ti to tam hodil, aniž se v Tvém případě zamýšlel nad slovem 'muž'," poznamenal.

Premiér Petr Fiala (ODS) po červnových evropských volbách zopakoval, že platí dohoda, podle které navrhne jméno eurokomisaře koalice Pirátů a Starostů, respektive Starostové. Piráti navrhnou končícího europoslance Marcela Kolaju. Starostové nabízí nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou, anebo ministra průmyslu Jozefa Síkelu. 

Témata: Marcel Kolaja Alexandr Vondra Ivan Bartoš (Piráti) Miroslav Kalousek