MAPA stávkujících škol 2023: Přibývá počet těch, které se v pondělí připojí. Je mezi nimi i ta vaše?

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák

25. listopadu 2023 16:59

Do pondělní stávky se zapojí více než 60 % základních, středních a mateřských škol v Česku, jak ukazuje aktuální odhad odborů. Některé školy zůstanou uzavřené, zatímco jiné budou fungovat v omezeném režimu. Zde je mapa škol, které se stávky budou účastnit.

Vlna nově přihlášených škol způsobila dočasný kolaps mapy, na níž byly zobrazovány stávkující školy. "Jste úžasní, přetížili jste mapu. Google Maps nejsou připraveny na stávku českých škol, a tak odmítly zobrazovat další školy," sdělila školská platforma na sociální síti X.

V České republice funguje celkem přes 4 200 základních, téměř 1 300 středních a přibližně 5 400 mateřských škol, jak uvádí ročenka Ministerstva školství. Většinu základních a mateřských škol spravují obce, zatímco střední školy jsou nejčastěji zřizovány kraji. Podporu pro požadavky regionálního školství projevuje také celý vysokoškolský odborový svaz. Tuto hodinovou výstražnou stávku podporují i 13 fakult vysokých škol, včetně například Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

V Praze aktivně podporuje stávku více než polovina z 921 škol, a dalších 100 až 150 škol vyjádřilo podporu jiným způsobem. Některé školy budou omezovat provoz, například zavřou část školy nebo jídelnu. Ministr školství Mikuláš Bek se pokusil odvrátit pondělní stávku nabídkou dalších pěti miliard korun z rozpočtu na příští rok. I přes jednání s ekonomickými ministry vlády je však nepravděpodobné, že by se vláda na poslední chvíli rozhodla měnit již schválený státní rozpočet pro rok 2024.

Zkuste najít tu vaši školu mezi stávkujícími

Ostřejší slova použil dle serveru CNN Prima News směrem ke stávkujícím po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS), který ji označil za nezodpovědnou. „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér.

Témata: Školství stávka