"Máme špatné zprávy." Lední medvěd Tom uhynul krátce po odchodu z Prahy

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. května 2024 18:33

ZOO Praha ve středu oznámila svým příznivcům smutnou zprávu. Lední medvěd Tom, který ji před několika týdny vyměnil za zahradu v Kazachstánu, je po smrti. Pražská zoologická zahrada bude požadovat důsledné vyšetření úmrtí šelmy. 

Tom byl na doporučení koordinátora přesunut do kazašského Almaty kvůli lepším podmínkám v tamní ZOO a šanci na rozmnožování. Pražskou zahradu opustil na konci března bez příznaků jakéhokoliv onemocnění, transport proběhl bez větších problémů.

ZOO Praha uvedla, že následně dostávala obrazovou dokumentaci a písemné zprávy. V poslední zprávě z 15. dubna stálo, že medvěd je v pořádku. Poté informování ustalo, dotazy zůstávaly bez odpovědi. Pracovníci pražské zoologické zahrady se proto rozhodli, že příští týden vyrazí na inspekci. V reakci dostali zprávu o uhynutí zvířete. 

"Máme špatné zprávy. Medvěd Tom zemřel 4. května. Pitva prokázala, že příčinou smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku," stojí ve zprávě s tím, že medvěd měl údajně přijet nemocný už z Prahy. 

Zástupci pražské zahrady uvedli, že nechápou utajování informací o osudu ledního medvěda. "Budeme požadovat důsledné vyšetření Tomovy smrti a s našimi pochybnostmi se obracíme na EAZA, velvyslanectví ČR v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze," dodali.

Témata: Zvířata ZOO Praha kazachstán