Má nevyzpytatelné počasí pokračovat? Meteorologové zveřejnili výhled až do ledna

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

27. prosince 2023 6:30

Nevyzpytatelné bylo počasí o letošních Vánocích, zejména přispělo k dramatickému vzestupu hladin řek. Velkou roli sehrálo nadprůměrně teplé počasí, které má vytrvat i v následujících dnech a týdnech. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Ústav ve výhledu uvedl, že počasí v období do 21. ledna bude teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné. Konkrétně probíhající týden přinese stejně jako dva předchozí nadprůměrné teploty. V prvních dvou lednových týdnech už se teploty přiblíží k dlouhodobému průměru.

"Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se v prvním týdnu předpovědi (25.12.-31.12.) budou pohybovat kolem +2 °C, v dalších týdnech předpovědi postupně kolem -2 °C. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v prvním týdnu předpovědi (25.12.-31.12.) kolem 8 °C, ve druhém týdnu předpovědi kolem 5 °C a ve třetím a čtvrtém týdnu (8.1.-21.1.) kolem 3 °C," sdělili meteorologové.

"Po srážkově extrémně nadprůměrném uplynulém týdnu (18.12.-24.12.) předpokládáme srážkové úhrny v příštích čtyřech týdnech předpovědi kolem dlouhodobého průměru," dodali. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ