Lyžař na Šumavě zaměstnal horskou službu. Strhl lavinu na zapovězeném místě

Horská služba ČR, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

10. prosince 2023 10:26

Lyžař v pátek utrhl na Šumavě lavinu na místě, kde neměl co dělat. K události došlo v oblasti Černého jezera, mladík se pokusil o sjezd karu. Masa sněhu jej zasypala, po zásahu záchranářů ale vyvázl bez zranění. 

O incidentu informovala Horská služba. Lavina se utrhla v pátek kolem 13. hodiny. Podle záchranářů nebyla příliš velká, přesto mladíka zasypala a sebrala mu lyže. Navzdory tomu si muž dokázal sám zavolat o pomoc.

"Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat," uvedl jeden ze zasahujících záchranářů.

K události došlo v tzv. no go zóně v přísně chráněné přírodní rezervaci v CHKO Šumava. Přestože je toto pohoří obecně vnímáno jako nelavinové, každoročně se uvolní několik lavin. Horská služba má proto v lavinových katastrech Černého, Čertova a Plešného jezera dva preventisty, kteří situaci pravidelně monitorují. 

"Pro kvalitní zásah Horské služby v těchto zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný. Proto je pro nás klíčové se v tomto terénu pravidelně pohybovat, cvičit, provádět lavinové měření, chodit na kontroly, zkrátka být v rajónu fyzicky přítomni," řekl  náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

"Turisté by se samozřejmě neměli pohybovat tam, kde nemají, ale když už se to stane, Horská služba musí zasahovat rychle, profesionálně a bezpečně i pro zasahující záchranáře," dodal. 

Témata: Laviny šumava horská služba