Ludmila Formanová oslavila "50": Na vrcholu kariéry zradilo českou mistryni světa zdraví!

Ludmila Formanová

Autor: Pavel Krejčí

3. ledna 2024 8:32

Co by bylo, kdyby...? Ludmila Formanová je jednou z českých sportovkyň, u nichž se tato otázka zákonitě nabízí. Na vrcholu kariéry ji totiž zabrzdily zdravotní problémy. Včera si na to nepochybně vzpomněla, protože oslavila jubilejní 50. narozeniny. 

Formanová dosáhla velkých výsledků, ale třeba mohla pomýšlet i na další úspěchy, kdyby nebylo zranění. Zvlášť když její trenérkou byla legendární Jarmila Kratochvílová. První úspěch úterní jubilantky přišel v roce 1993, když se stala juniorskou mistryní Evropy na osmistovce. 

První seniorskou medaili přidala do sbírky v roce 1993 se štafetou na 4x400 metrů na halovém MS v Barceloně. Bylo to stříbro. O rok později se poprvé zúčastnila olympijských her. Velké naděje ale vzbuzovaly její výsledky před hrami v roce 2000 v australském Sydney.

Čáslavská rodačka se nejprve v roce 1998 stala halovou mistryní Evropy na půlce. Pak sice na kontinentálním šampionátu pod širým nebem nepostoupila do finále, ale v následujícím roce si vše vynahradila na mistrovstvích světa. Vyhrála totiž dvě zlaté medaile. 

Bohužel, pak už Formanovou zastavilo zdraví. Do Sydney sice odjela, ale odstoupila z rozběhu. Přesto ještě roky usilovala o comeback, takže kariéru definitivně ukončila až v roce 2007. 

Témata: Ludmila Formanová Atletika