LOH v Paříži oficiálně začaly! Česko obhajuje jedenáct medailí

Olympijské hry, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

26. července 2024 22:56

Letní olympijské hry ve francouzské Paříži byly v pátek večer slavnostně zahájeny, ačkoliv některé soutěže už začaly v předchozích dnech. Pořadatelé pojali úvodní ceremoniál netradičně, sportovci se totiž plavili na lodích po Seině. Program následně vyvrcholil na náměstí Trocaderó.  

Více než osm desítek lodí absolvovalo šestikilometrovou plavbu po Seině, kterou tradičně zahájili Řekové a uzavřeli domácí Francouzi. Česká výprava s vlajkonoši Lukášem Krpálkem a Marií Horáčkovou přišla v přímém televizním přenosu před zraky premiéra Petra Fialy na řadu asi deset minut po půl desáté večer. 

Součástí úvodního programu byla samozřejmě i secvičená vystoupení za účasti domácích i zahraničních umělců. Vystoupila tak například americká zpěvačka Lady Gaga

Zahajovací ceremoniál, který se vůbec poprvé v historii konal mimo olympijský stadion, provázela monstrózní bezpečnostní opatření. Z břehů jej sledovalo zhruba 300 tisíc lidí, zatímco na bezpečnost dohlíželo 30 tisíc policistů a četníků a 15 tisíc vojáků.

Paříž hostí letní olympijské hry potřetí v historii a znovu po rovných sto letech. Soutěžit se bude do 11. srpna. Během 16 soutěžních dnů bude více než deset tisíc sportovců usilovat o jednu ze tří medailí z celkem 329 sad. Česká výprava čítá 111 reprezentantů, kteří se pokusí obhájit jedenáct cenných kovů. 

Témata: olympijské hry 2024 olympiáda Francie