Linda Nosková září na Australian Open! Světová jednička skončila na raketě české naděje

Linda Nosková

Autor: Pavel Krejčí

20. ledna 2024 14:51

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Pro padesátou hráčku světa Noskovou se jednalo o její první vystoupení na kurtu v aréně Roda Lavera, přesto na ni od začátku nebyla znát žádná nervozita. Během třetího gamu prvního setu dokázala při podání Šwiatekové dojít k vedení 40:15 a měla tak dispozici hned dva brejkboly. Tehdy ale ani jeden česká reprezentantka nedokázala proměnit a na kurtu začala úřadovat světová jednička, která v páté hře naopak servis soupeřky sebrala a pohodlně si tak došla pro vítězství v první sadě.

To ale Noskovou nikterak nezlomilo a i ve druhém setu pokračovala nadále ve svém výtečném výkonu. Nakonec vše vyústilo v to, že Šwiatekové se ani v pátém či sedmém gamu nepodařilo sebrat servis Noskové, přestože měla v obou případech k dispozici vždy po jednom brejkbolu. Když Češka vedla 4:3, dokázala tentokrát ona sebrat servis Polce a vyhrát tak tuto sadu poměrem 6:3.

V úvodu třetího setu se podařilo Noskové opět Šwiatekovou brejknout a jít tak do vedení 2:1. Jenže za chvíli výhodu brejku Nosková nedokázala využít a až do sedmého gamu se hrálo vyrovnaně. Ve zmiňovaném sedmém gamu se Noskové opět podařilo vyhrát podání soupeřky a rázem tak vedla 5:3. Nakonec Češka třetí sadu ovládla 6:4 a Nosková mohla nevěřícně po zápase kroutit hlavou nad tím, jaký úspěch se jí vlastně podařil.

Díky tomuto překvapivému vítězství si Nosková dokázala vylepšit své grandslamové maximum v rámci melbournského turnaje, kromě toho česká vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021dokonale vrátila polské soupeřce porážku z Varšavy, kde na ni nestačila a prohrála s ní tehdy 1:6 a 4:6. Pomohla si především vítěznými míči, kterých zaznamenala celkem 35, přičemž Šwiateková jich měla o jeden méně a navíc k tomu přidala deset es. 

To pro Polku zase pro změnu nehovořilo hned 33 nevynucených chyb, které natropila. I proto musela skousnout první porážku po osmnácti duelech. Konec už ve 3. kole Australian Open tak pro ni znamená nejhorší výsledek na tomto turnaji od roku 2019, kdy došla do osmifinále.

Tentokrát se v osmifinále představí Linda Nosková, na kterou v něm bude čekat buď Ukrajinka Elina Svitolinová, nebo Švýcarka Viktorija Golubicová.

Témata: Linda Nosková tenis Australian Open