Lidovcům zvoní budíček, mají dvě procenta. Česká politika má jasného suveréna

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě

10. prosince 2023 15:35

Sněmovní volby by na přelomu listopadu a prosince suverénně vyhrálo opoziční hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše. Podle průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi by ho podpořilo 34,5 procenta voličů. Do dolní komory parlamentu by se samostatně dostalo šest subjektů.

ANO vykázalo stejnou podporu v obou modelech. Mezi jednotlivými stranami se na druhém místě umístila ODS se ziskem 12,5 procenta. Třetí Piráti by zaostali o rovné procento. Desetiprocentní podporu má další opoziční hnutí SPD. Starosty a nezávislé by volilo sedm procent voličů. Samostatně by se do Sněmovny dostala i TOP 09 s pěti procenty.

V modelu s koalicemi je druhá koalice Spolu, kterou tvoří občanští demokraté, lidovci a TOP 09. Podpořilo by ji 18 procent dotázaných.

Mimo Poslaneckou sněmovnu by skončili sociální demokraté (4 %), Zelení (3 %) či komunisté (2,5 %). Ze současných parlamentních stran si nejhůře stojí lidovci, dvouprocentní podporu mají kromě nich také Svobodní a Trikolóra.

Volební průzkum společnosti Kantar CZ pro Českou televizi se uskutečnil od 13. listopadu do 1. prosince na vzorku 1029 respondentů.

V Česku se naposledy konaly volby do Poslanecké sněmovny před dvěma lety. Vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se ziskem 27,79 procenta před druhým ANO, které obdrželo 27,12 procenta hlasů. 

Témata: Volby průzkumy KDU - ČSL Hnutí ANO