Lewis Hamilton vyhrál domácí VC Británie: Na vítězství čekal tři roky

Lewis Hamilton

Autor: Zdeněk Tuhý

7. července 2024 18:53

Lewis Hamilton na domácím okruhu v Silverstone získal své první vítězství v letošní sezoně. Na druhém místě dojel Max Verstappen v Red Bullu a na třetím místě Lando Norris s Mclarenem. 

Velkou cenu Velké Británie, kterou komplikoval déšť, vyhrál domácí Lewis Hamilton. Ten čekal na vítězství od Velké ceny Saudské Arábie v roce 2021. Na okruhu Silverstone navíc Brit dokázal vyhrát již podeváté.  Tolikrát se ještě nikdy nikomu nepovedlo na žádném okruhu vyhrát. 

Hamilton do závodu odstartoval z druhé pozice za svým týmovým kolegou Georgem Russellem, kterého předjel již na mokré trati, protože pár kol po startu začalo pršet. Oba jezdci Mercedesu ale ztráceli, chybovali a dostali se před ně oba Mclareny. 

Déšť nebyl silný, chvílemi pršelo jen v jedné části dráhy, nakonec přestalo pršet úplně. Okolo 27. kola se déšť ale vrátil a to už začalo postupně zajíždět do boxů celé startovní pole. Vedoucí Mclaren špatně načasoval zastávky oběma pilotům a přišel tak o vítězství. Hamilton ve 39. kole přezul rychle a dostal se před vedoucího Norrise.

Norris nakonec přišel i o druhé místo, když ho ve 48. kole předjel Max Verstappen. Nizozemec od té chvíle zahájil stíhací jízdu za Hamiltonem, ale všichni tři piloti nasadili velmi rychlé tempo a doslova po dráze létali.  

Pořadí nakonec skončilo v tomto pořadí a cílovou čáru proťal jako první dojatý Hamilton s náskokem 1,5 sekundy na Verstappena.

Verstappen druhým místem navýšil svůj náskok na druhého Norrise, který je již 84 bodů. Nizozemec sice nemá momentálně nejdominantnější auto, ale ke čtvrtému titulu se přiblížil zase o něco víc. 

Témata: Lewis Hamilton