Letní olympijské hry 2024: Vadlejchovi chyběly čtyři centimetry! Skončil čtvrtý

Jakub Vadlejch s manželkou

Autor: Jan Hrabě

9. srpna 2024 8:18

Na čtvrtá a další místa v Top 10 si už česká olympijská výprava na právě probíhajících hrách v Paříži zvykla, ale pokud se o nějakém čtvrtém místu může říct, že je tím nejcennějším, bylo by to asi čtvrté místo oštěpaře Jakuba Vadlejcha. Tomu s jeho pokusem 88,50 metru jen o čtyři centimetry unikla medaile. Tak kvalitní finále oštěpařů tu dlouho nebylo a postaral se o to především Pákistánec Aršad Nadím, jemuž se povedlo hodit oštěp do vzdálenosti 92,97 metru, čímž tak zaznamenal nový olympijský rekord a zajistil si olympijské zlato.

Jakub Vadlejch se snažil přinejmenším obhájit bronzovou medaili z minulých Her v Tokiu, na kterou by určitě nynější vzdálenost 88,50 stačila (mimochodem, hodil jen patnáct centimetrů méně než letos na světovém šampionátu v Římě, kde získal zlato), ale tentokrát to stačilo na to být nejlepším Evropanem. Před něj se totiž seřadili ještě další tři mimoevropští závodnici. V boji o bronz ho dokázal ještě přehodit Anderson Peter z Grenady.

Cílení na zlato a stříbro, to tentokrát bylo nad Vadlejchovými možnostmi. O zlato se po druhém pokusu Pákistánce Nadíma nemusel snažit vlastně už nikdo, jelikož jeho hod do vzdálenosti 92,97 metru vyrazil dech všem natolik, že na něj nikdo nedokázal reagovat. Zvlášť když k tomu, aby překonal Pákistánce, který před olympiádou závodil jen jednou doma v Pákistánu, potřeboval každý z jeho soupeřů předvést osobní maximum. Zajistil tak první zlatou medaili pro svou zemi, o kterou se nepostarali pozemní hokejisté.

Na druhém místě končil Ind Níradž Čopra, který musel poprvé ve své kariéře přehodit 90 metrů k tomu, aby dokázal vyhrát zlato. Nepodařilo se mu to a tak s hodem dalekým 89,45 metru bere stříbrnou medaili.

Témata: olympijské hry 2024 Jakub Vadlejch Atletika