Letiště Václava Havla Praha se potýkalo s problémy. Zaúřadovalo počasí

Letiště Václava Havla Praha

Autor: Jan Hrabě

6. ledna 2024 11:31 | Aktualizováno: 6. ledna 2024 13:53

Počasí během soboty zásadním způsobem komplikuje provoz ruzyňského letiště v Praze. Opakovaně jsou omezována přistání, dispečeři posílají letadla na jiná letiště. Příčinou potíží je také závada na místní meteorologické stanici. 

Letiště Václava Havla informovalo o problémech krátce po osmé hodině. "Z důvodu nepříznivého počasí a poruchy systému sběru meteorologických dat ČHMÚ může docházet k častým divertům letů na jiná letiště," uvedlo letiště a omluvilo se za vzniklou situaci. 

Po 10. hodině sice přechodně došlo ke zlepšení podmínek, ale po poledni se dohlednost opět zhoršila. Letiště avizovalo, že opět může docházet k omezení příletů. Podmínky by se znovu měly zlepšit kolem 16:00. 

Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X informoval, že během čtvrteční bouřky uhodil do budovy meteorologické stanice blesk a způsobil výpadek centrálního sběru dat ze systémů sledujících meteorologické parametry na letišti. "Na opravě pracujeme, zatím se nepodařilo systém zprovoznit v plném rozsahu, rozsah vyžaduje zásah dodavatele systému," sdělil ústav. 

Poskytování meteorologických služeb pro Řízení letového provozu ČR bylo převedeno na náhradní postupy. "Závada má vliv na provoz letiště v případě snížené dohlednosti, tj. za normální viditelnosti může letiště fungovat standardně," dodali meteorologové. 

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu má být v Praze v sobotu přes den zataženo a mlhavo. Na většině území hlavního města se očekává déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 5 stupňů. 

Témata: Letiště Václava Havla Praha Počasí Praha letectví Letadla