Letiště Václava Havla Praha: Na místě zasahovali policisté, někdo nahlásil pět bomb

Letiště Václava Havla Praha

Autor: Markéta Dosedělová

23. prosince 2023 18:53

Policisté dnes odpoledne zasahovali na Letišti Václava Havla v Praze. Neznámý muž hovořící anglicky nahlásil umístění pěti bomb. Pyrotechnici areál prohledali a žádné výbušné zařízení nenašli.

"Anglicky hovořící muž oznámil umístění "pěti bomb" na Letišti Václava Havla. V současnosti tam probíhá bezpečnostní opatření a prosíme cestující o trpělivost a respektování pokynů policistů. Děkujeme," napsali policisté na síti X.

Později dodali, že provoz letiště omezen není a zkouší zjistit, jestli se na něm nenachází volající. "Do pátrání se zapojili i speciálně vycvičení policisté z oddělení mobilního zásahu. Výbušné systémy pak hledají pyrotechnici cizinecké policie," uvedli policisté.

Na místě ale nezjistili nic podezřelého a zásah po hodině ukončili. "Pyrotechnické opatření ukončujeme-výbušné systémy nalezených nebyly. Po volajícím budeme pátrat dále. A to i v rámci trestního řízení," oznámili policisté.

Možné hrozby bombou policisté prověřovali i během čtvrtečního útoku na náměstí Jana Palacha v Praze, poté, co se odehrál nejhorší případ střelby v historii Česka a druhý nejhorší v EU. Útočník David K vraždil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Po útoku je 11 vážně zraněných, 8 středně závažně, 5 lehce zraněných a 14 obětí. Střelec následně spáchal sebevraždu. Před činem podle policie zřejmě zabil svého otce na Kladensku a má na svědomí také dvojnásobnou vraždu v Klánovicích.

Celé Česko proto dnes drží pietu za oběti masové střelby, při níž přišlo ve čtvrtek o život 14 lidí. Ve 12:00 se rozezněly zvony a začala minuta ticha. Vlajky na úřadech jsou na půl žerdi a lidé si událost připomínají bohoslužbami. 

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes konala zádušní mše, kterou slouží pražský arcibiskup Jan Graubner. Ten uvedl, že jsme "všichni v šoku z toho, co se stalo." Bohuslužby se zúčastnil prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Bohoslužby se konají i v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele nebo v Plzni, kde biskup Tomáš Holub spojil událost s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese. 

Témata: Letiště Václava Havla Praha krimi