Letadlo v potížích nad Českem. Řeší se, jak to bylo s palivem

Letadla, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. srpna 2023 20:02

Nákladní letoun Boeing 747 se v pondělí na trase z Německa do Japonska dostal do problémů, protože mu prasklo okno. Posádka stroje se pak rozhodla vypustit 110 tun paliva, přinejmenším část také nad územím České republiky. 

Řízení letového provozu ČR během čtvrtečního dopoledne na sociální síti X potvrdilo, že k incidentu došlo již v pondělí 14. srpna, nikoliv o dva dny později. Událost byla vyřešena v souladu s bezpečnostními postupy, sdělilo ŘLP. 

Podle mluvčího ŘLP Richarda Klímy bylo letadlo ve vzdušném prostoru nad Českem jen 15 minut a vypustilo 15 až 20 tun z celkového objemu paliva, a to z výšky 5100 metrů, což je mnohem výše, než pro tyto situace uvádějí předpisy. Řekl to serveru novinky.cz. 

Jiné informace se objevily v německých médiích. Bild napsal, že k vypuštění paliva došlo nad Českem v blízkosti německých hranic, přičemž zdůraznil, že úřady hodnotí dopady vypuštění na lidi a životní prostředí jako "nikoliv kritické". 

Server t-online uvedl, že k otevření nádrží došlo při přeletu německé části Lužických hor na hranici obou zemí. Deník Sächsische Zeitung pak citoval svědka z Bertsdorfu nedaleko Žitavy, který vypouštění paliva viděl. 

Témata: letectví Letadla Německo