Lékaři v Motole transplantovali srdce nejmladšímu pacientovi. Není mu ani rok

Fakultní nemocnice v Motole

Autor: Jan Hrabě

7. listopadu 2023 9:17

Ve Fakultní nemocnici v Motole úspěšně proběhla transplantace srdce u nejmladšího pacienta s kardiomyopatií, informovala instituce na webu. Po několikahodinovém zákroku se dítě, kterému není ani půl roku, úspěšně zotavuje. 

Miminko začalo mít potíže necelý měsíc po porodu, konkrétně mělo potíže s pitím a zadýchávalo se. Následně u něj byla diagnostikována závažná forma kardiomyopatie, což je onemocnění, kdy srdeční svalové buňky jsou chybně vytvořené, srdce nedokáže plnit funkci pumpy a selhává.

V tomto případě šlo o mimořádně rychle postupující onemocnění, stav pacienta se velmi rychle zhoršoval. Postupně musely být podporovány životní funkce nejprve dýchacím přístrojem a léky, následně napojením na mechanickou srdeční podporu. Tou bylo dítě zajištěno po dobu celých 34 dnů před transplantací.

Operaci měl na starosti tým odborníků složený z kardiochirurgů, anesteziologů a pracovníků mimotělního oběhu. Během operace došlo nejprve k odpojení stávající mimotělní mechanické srdeční podpory, následně bylo odstraněno celé nemocné srdce a poté našito a spuštěno srdce dárcovské. Zákrok trval více než 8 hodin.

"Transplantace srdce u tak malého dítěte, které je ještě napojeno na levostrannou mechanickou srdeční podporu, vyžaduje složitou logistiku celého transplantačního odebírajícího týmu a koordinačního centra. Operace byla úspěšná a doufáme, že pacient dobře zvládne pooperační průběh," říká MUDr. Žaneta Bandžuchová, kardiochiruržka Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol.

Čtyřměsíční dítě je aktuálně hospitalizováno na na kardiologickém oddělení Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol, kde se úspěšně zotavuje. Nenastanou-li komplikace a nedojde-li k odhojení darovaného srdce, je dlouhodobá prognóza příznivá.

Témata: transplantace srdce lékaři nemocnice Motol děti