Legionella v Polsku: Bakterie zabila už několik lidí. Pátrání po zdroji pokračuje

Polská policie

Autor: Jan Hrabě

25. srpna 2023 18:59

Počet obětí nákazy bakterií legionella v Rzeszówě na jihovýchodě Polska stoupl na sedm. Šířením nákazy se zabývá krizový štáb a hygienici pátrají po jejím zdroji, který zatím zůstává neznámý. Jednou z možností je městská vodovodní síť. Odborníci provedli testy v městském vodovodním systému, jejich výsledky mají být v pondělí. 

"V současné době evidujeme sedm úmrtí lidí s potvrzenou infekcí Legionellapneumophila a doprovodnými onemocněními," uvedl mezitím v prohlášení zdravotnický inspektorát v Rzeszówě. "Úmrtí se týkají čtyř mužů a tří žen ve věku 64 až 95 let," dodal úřad s poznámkou, že šest lidí bylo obyvateli Rzeszówa a jedna osoba pocházela z regionu.

O den dříve polské úřady informovaly o pěti obětech nemoci. Oproti čtvrtečním informacím také stoupl počet lidí, kteří byli kvůli nákaze hospitalizováni, zatímco v předešlém dni úřady informovaly o 76 pacientech s legionellou v nemocnicích, dnes informují 113 hospitalizovaných.

Bakterie legionelly mohou vyvolat zápal plic (legionářskou nemoc), případně onemocnění podobné chřipce (pontiackou horečku). Mohou se vyskytovat ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se mimo jiné klimatizací, vodovodními sítěmi, vzduchotechnikou. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, přenos z člověka na člověka nebyl prokázán.

Město mezitím zvýšilo na maximum množství chloru a dalších prostředků, které se používají k úpravě vody. Vodovodní systém bude také dezinfikován, uvedl starosta města Konrad Fijolek.

Témata: nemoci Policie Polsko Polsko