Kvůli covidu sem nemohli. Čínští turisté už skupinově opět mohou do Prahy

Čínská vlajka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. srpna 2023 13:13

Čína opět umožní skupinové zájezdy do 78 zemí světa, mezi nimiž je také Česká republika. Zákaz byl zaveden v době pandemie nemoci covid-19 a týkal se také Japonska či USA. Nové rozhodnutí má okamžitou platnost. 

Informovalo o něm čínské ministerstvo kultury a cestovního ruchu. Peking už v prvním čtvrtletí zrušil zákaz skupinových zájezdů do 60 zemí. Nyní přibývají další. 

Čína byla v roce 2019, tedy před pandemií, největším trhem pasivního výjezdového cestovního ruchu. Čínský statistický úřad tehdy evidoval 169 milionů cest do zahraničí, napsal list China Daily. 

Mezi zeměmi, kam nově mohou čínské cestovní kanceláře pořádat skupinové zájezdy, jsou také Německo, Británie, Polsko, Jižní Korea, Turecko, Mexiko či Indie. Již dříve Čína povolila skupinové zájezdy to Thajska, Ruska, na Kubu, do Argentiny, Nepálu, Francie, Portugalska či Brazílie.

Je však otázkou, jak moc nejnovější rozhodnutí pomůže zemím, do kterých mohou Číňané opět cestovat. Mezinárodní lety do a z Číny byly v červenci jen na 53 procentech úrovně již zmíněného roku 2019. 

Témata: Čína cestování Turisté