Kurz eura vůči české koruně: Která měna posílila a co se čeká dál?

CZK

Autor: Pavel Krejčí

10. ledna 2024 21:37

V Česku se v posledních dnech vede debata o možném přijetí eura. Jednotná unijní měna v úterý vůči české koruně posílila. Tuzemská měna oslabila také vůči americkému dolaru. 

Kurz koruny vůči jednotné unijní měně činil 24,60 Kč za euro a vůči americké měně 22,47 Kč za dolar. Vyplývá to z kurzů devizového trhu uvedených na webu České národní banky (ČNB) a platných k úterý 9. ledna.

Česká měna v úterý oslabila k oběma zmíněným zahraničním měnám. Vůči euru si pohoršila o jednotky haléřů, vůči dolaru to bylo o více než 10 haléřů. Podle ekonomů není vyloučeno, že kurz bude výhledově atakovat úroveň 25 korun za jedno euro. 

DOPORUČUJEME: Referendum o euru v Česku nemá smysl, prý už jedno bylo

V Česku je v posledních dnech přijetí jednotné unijní měny velkým tématem, které v novoročním projevu otevřel úřadující prezident Petr Pavel. Na odpor se postavil zejména jeho předchůdce Václav Klaus, který neváhal současnou hlavu státu označit za laika. 

"To vystřelení z děla Pavlem a Dvořákem padlo ve chvíli, kdy oba tito pánové už dostali na stůl společný materiál ministerstva financí a České národní banky, ve kterém se říká: s eurem nic nedělejme," připomněl bývalý premiér a federální ministr financí. Přijetí eura by podle Klause bylo fatálním krokem pro českou ekonomiku i společnost.

Témata: CZK EUR kurzy měn