Kurz eura ke koruně: Jaký bude jeho vývoj v následujících týdnech?

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

5. ledna 2024 8:22

Budoucnost české koruny je v novém kalendářním roce velkým tématem. Naše měna si na začátku ledna nevede ve srovnání s eurem zrovna nejlépe. Podle ekonomů se navíc čeká její další oslabování. 

Podle kurzů devizového trhu, jak je na svém webu uvádí Česká národní banka (ČNB), se aktuálně obchoduje jednotná unijní vůči české měně v kurzu 24,65 Kč za jedno euro. 

Koruna tak ve čtvrtek vůči euru oslabila, přičemž ekonomové očekávají pokračování tohoto trendu kvůli klesajícímu trendu v tuzemské výrobě. Není proto vyloučeno, že kurz bude atakovat úroveň 25 korun za jedno euro. 

V Česku je v posledních dnech přijetí jednotné unijní měny velkým tématem, které v novoročním projevu otevřel úřadující prezident Petr Pavel. Na odpor se postavil zejména jeho předchůdce Václav Klaus, který neváhal současnou hlavu státu označit za laika. 

"To vystřelení z děla Pavlem a Dvořákem padlo ve chvíli, kdy oba tito pánové už dostali na stůl společný materiál ministerstva financí a České národní banky, ve kterém se říká: s eurem nic nedělejme," připomněl bývalý premiér a federální ministr financí. Přijetí eura by podle Klause bylo fatálním krokem pro českou ekonomiku i společnost.

Témata: EUR CZK kurzy měn