Kurz CZK - Euro: Jak se do něj promítlo dnešní rozhodnutí ČNB?

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl

3. srpna 2023 20:33

Česká měna oslabila vůči euru o zhruba dvacet haléřů po dnešním rozhodnutí České národní banky (ČNB) ukončit intervence na podporu měny. Kurz koruny k euru se po 15:00 dostal až na hodnotu 24,20 Kč/EUR, podle údajů zaznamenaných na serveru Patria

V porovnání se středečním kurzem 23,98 Kč/EUR se jedná o oslabení české měny o 22 haléřů, což představuje téměř jedno procento pokles. Podobně oslabila česká měna i vůči dolaru po oznámení ČNB. Středeční kurz koruny k dolaru činil 21,92 Kč/USD, zatímco dnes po 15:00 se zvýšil na 22,15 Kč/USD.

Dnes bankovní rada ČNB podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Tato sazba zůstává na stejné úrovni od června loňského roku. Dnes také bankovní rada oficiálně ukončila intervenční režim, který sloužil k podpoře kurzu koruny a byl zahájen v květnu 2022.

Od října 2022 ČNB na devizovém trhu nezasahovala proti oslabení koruny. Bankovní rada dnes zdůraznila, že vždy bude bránit nadměrným kurzovým výkyvům, které by mohly ohrozit cenovou nebo finanční stabilitu, kdykoliv to bude považovat za vhodné.

S formálním ukončením intervenčního režimu bankovní rada také obnovila program prodeje části výnosů z devizových rezerv, uvedla ČNB na svém webu.

Kromě základní úrokové sazby zůstaly beze změny i lombardní a diskontní úrokové sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, která slouží například pro penále za nesplácené úvěry, zůstává nadále na šesti procentech.

Aktuální období beze změn úrokových sazeb je nejdelší od roku 2017, kdy skončila téměř pětiletá fáze s úrokovou sazbou beze změny na 0,05 procenta. Od roku 2017 bankovní rada měnila sazby nejméně jednou ročně.
 
 

Témata: ČNB EUR CZK