Kupka popsal novinky v dopravě: Řidičák už nebudete muset mít v autě

Martin Kupka (ODS)

Autor: Pavel Krejčí

6. září 2023 18:18

Díky novele bodového systému bude v Česku možné od příštího roku zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu již ve věku 15 a půl roku. Od 17 let budou moci lidé řídit auto s dozorem mentora. Řidiči u sebe také nebudou muset mít řidičský průkaz a malý technický průkaz. Dnes to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na tiskové konferenci.

Novela zavádí možnost řídit osobní auto pod dohledem mentora od 17 let, což by mělo přispět k bezpečnosti na silnicích. Další novinkou je řidičský průkaz na zkoušku, což znamená, že řidiči, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky, musí absolvovat dva preventivní kurzy po vážném přestupku.

Součástí novely je také zvýšení bezpečnosti na silnicích, protože Česko eviduje 50 usmrcených na silnicích na milion obyvatel ročně a Kupka si klade za cíl snížit toto číslo na méně než 40.

Česká republika se v roce 2022 umístila na 21. místě v Evropě. Kupka chce, aby se situace přiblížila těm zemím, které jsou na tom lépe, například Německu, kde je počet usmrcených na milion obyvatel kolem 37. Novela, která vstoupí v platnost od příštího roku, mění systém trestných bodů pro řidiče a zvyšuje některé pokuty.

Podle Kupky se tresty zpřísňují podle závažnosti a rizika spojeného s přestupky. Řidiči budou za přestupky dostávat dva, čtyři nebo šest trestných bodů. U řízení pod vlivem alkoholu se sníží počet bodů z sedmi na šest, ale zvýší se pokuta ve správním řízení až na 25 000 Kč.

Pokud řidič odmítne zkoušku na alkohol, bude mu hrozit pokuta až 75 00 korun, stejně jako v případě, kdy bude řídit a nebude držitelem řidičského oprávnění nebo bude řídit i přes zákaz řízení. 

Témata: doprava Martin Kupka (ODS) auto