Krokodýl zaútočil na Australana, reakci ale nečekal. Jak si muž zachránil život?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. listopadu 2023 10:22

Chovatel dobytka Colin Deveraux patří mezi šťastlivce, jimž se podařilo přežít útok krokodýla. Terčem nebezpečného predátora se stal v australském Severním teritoriu, přičemž vyvázl jen s nepříjemným zraněním dolní končetiny. 

Deveraux se držel poblíž řeky Finniss jižně od Darwinu, když došlo k útoku více než třímetrového krokodýla. "Udělal jsem dva kroky a on mě chytil za pravou nohu. Okamžitě se mnou začal třást jako s hadrovou panenkou," popsal pro australskou ABC

Predátor se následně snažil chovatele dobytka stáhnout do vody. Muž jej chtěl kopnout levou nohou, vysmýknout se mu ale nedařilo. Přálo mu však štěstí, náhodou se mu totiž povedlo zachytit oční víčko krokodýla a kousnout ho do něj. 

Kořist zvíře evidentně překvapila. Napadený se dokázal vymanit z jejího sevření a spěchal do auta. Bratr jej následně odvezl do nejbližší nemocnice vzdálené více než sto kilometrů. 

Expert Brandon Sideau, který si vede databázi více než 8000 útoků, by však kousnutí jako způsob obrany nedoporučil. Krokodýli podle jeho slov nejsou čistými zvířaty. "Kousnutí je dobrý způsob, jak chytit nějaký žaludeční virus," řekl deníku New York Times. 

Nejlepší je podle odborníka eliminovat nebezpečí útoku. Lidé by se měli držet dál od nebezpečné vody, především pak v oblastech, kde jsou krokodýli běžným druhem. "Nikdy nechoďte do vody, pokud si nejste na 100 procent jistí, že v ní nejsou krokodýli, protože pětimetrový slanovodní krokodýl dokáže zůstat dokonale ukrytý tři hodiny i v dost mělké vodě, aniž by vydal jakýkoli zvuk nebo se pohnul," dodal. 

Témata: Krokodýli Austrálie