Krize ve zdravotnictví zažehnána. Platy lékařů vzrostou až o 15 tisíc korun

Petr Fiala

Autor: Jan Hrabě

4. prosince 2023 18:08

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) definitivně zažehnali potíže ve zdravotnictví kvůli výpovědím z přesčasů. Protest lékařů by měl být do pátku odvolán na základě dohody o růstu platů. Ty se v některých případech zvýší až o 15 tisíc korun.

O naplnění dohody mezi vládou a lékaři informoval nejprve premiér Petr Fiala (ODS). Označil to za dobrou zprávu pro občany, protože zdravotní péče bude zajištěna ve stejné míře jako dosud. "Děkuji všem zúčastněným za rozumný přístup a spolupráci, zvláště panu ministru Válkovi, který jednání vedl. Jsem rád, že došlo k dohodě, ta je ku prospěchu všech," uvedl na sociální síti X. 

Lékaři dnes podle ministra Válka definitivně odsouhlasili model přerozdělení 9,8 miliard korun zdravotníkům a nezdravotnickému personálu v nemocnicích.

Lékaři po škole nově dostanou 5 tisíc, po zkoušce po kmeni 8 tisíc a po atestaci 15 tisíc korun navíc. Nelékařským zdravotníkům a nezdravotnickému personálu se zvednou odměny o pět procent. Finální znění dohody bude podepsáno do konce týdne, oznámil Válek. 

Lídr protestního hnutí lékařů Jan Přáda, viceprezident České lékařské komory, uvedl, že dohoda bude vypracována během následujících dní, tak aby mohla být v pátek podepsána. Lékaři, kteří vypověděli přesčasovou práci, následně odvolají protestní akci. 

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek ozřejmil, že peníze se k zaměstnancům dostanou poté, co bude podepsán úhradový dodatek mezi pojišťovnou a nemocnicí. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Vlastimil Válek (TOP 09) lékaři Zdravotnictví platy