Sestra Zdeňka Makara, Čecha zabitého v Londýně, podala stížnost ke štrasburskému soudu

Zdeněk Makar (Čech zabitý v Londýně)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

19. září 2017 21:29

Sestra Zdeňka Makara, Čecha zabitého v Londýně, podala stížnost ke štrasburskému soudu. Je to vůbec poslední možnost, jak zvrátit rozsudek ve Velké Británii. Tam se téměř před rokem stal Zdeněk Makar obětí potyčky, na místě po úderu řetězem do hlavy zemřel. Útočník Raymond Scully od soudu odešel bez jakéhokoliv trestu. Do případu se tak vložil premiér i ministr zahraničních věcí.

Za pár dní, konkrétně 22. září, to bude rok od chvíle, kdy se v Londýně Zdeněk Makar po úderu do hlavy zhroutil k zemi a zemřel. Jeho sestra Adéla skoro půl roku čekala na soud. Verdikt že útočník, který jejího milovaného bratra zabil, je nevinný, otřásl nejen veřejností ale i českými politiky. Ministerstvo zahraničních věcí tak Adéle pomohlo k poslednímu možnému kroku: podat stížnost do Štrasburku.

"Tohle je poslední možnost, kterou jsme měli. Doufám, že nebude snesena ze stolu a alespoň k něčemu povede," řekla dnes Primě sestra zabitého Adéla.

"Tuto stížnost podali její právní zástupci a v tuto chvíli budeme čekat, zda ta stížnost bude Evropským soudem pro lidská práva přijata," řeklo Primě ministerstvo zahraničí.

Teď se bude čekat na to, jestli ve Štrasburku stížnost příjmou. To může trvat týdny, ale i měsíce.

"Nejenom, že musí být vyplněna správně všechna ta data, ale taky musí uvést jaká jeho lidská práva byla porušena plus také (...) musí být také dodržena ta lhůta pro podání stížnosti, což je 6 měsíců ode dne pravomocného rozhodnutí," řekla Primě právnička.

Adéla termín stihla. Pokud Evropský soud pro lidská práva její stížnost příjme, už se vloží do případu Česká republika.

"Jsme připraveni paní Makarovou podpořit, s tím, že to musí udělat vládní zmocněnec pro Českou republiku," řeklo Primě MZV.

V intervenci chce zmocněnec například poukázat na to, že nebylo dodrženo právo na spravedlivý soud. Například porota, která rozhodla o nevině pachatele, nemá žádný předpis, aby zdůvodnila své rozhodnutí. Pro Adélu je blížící se datum úmrtí jejího bratra o to tíživější.

"Zase všechno se to vrací zpátky. Jak tenhle týden to bude rok, tak pomalinku se začínáme scházet na Radhošti, kde byl brácha rozprášen, takže se to zase ve mně bouří a evokuje to ty špatné události, které byly v loňském roce,"řekla Primě sestra zabitého Adéla.

Celý proces se může táhnout několik let.

Témata: Zdeněk Makar (Čech zabitý v Londýně)