Češi schvalovali teror na Novém Zélandu. Teď prvního obvinili

Facebook

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. května 2019 18:01

Policie obvinila prvního člověka za schvalování březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu, při nichž pravicový radikál zastřelil pět desítek lidí. Informoval o tom dnes Deník N. Další případy policisté prověřují a zatím není jasné, zda zahájí trestní stíhání.

"Potvrzuji, že pražská policie v jedné věci zahájila trestní stíhání osoby pro zločin podpory a propagace terorismu," řekl deníku žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obviněnému hrozí pět až patnáct let vězení nebo také propadnutí majetku.

Policie kromě toho podle státního zástupce zahájila trestní řízení kvůli dalším čtyřem příspěvkům, které se týkaly březnových útoků. "Policie vede prověřování kvůli čtyřem příspěvkům, kterými měla být naplněna skutková podstata zločinu podpory a propagace terorismu. O tom, zda bude zahájeno trestní stíhání, či věc bude vyřízena jiným způsobem, nebylo doposud rozhodnuto," dodal Bílý.

"Stále probíhá analýza jednotlivých vyjádření. Jde o takřka mravenčí práci, kdy specialisté z protiextremistického oddělení vyhodnocují obrovské množství dat a dávají je do jednotlivých souvislostí," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Podle informací listu se pražská policie zabývá více než třemi desítkami případů schvalování útoku na sociálních sítích. Podobné množství příspěvků řeší i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Česká policie krátce po teroristickém útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch oznámila, že prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Jakékoliv podněcování nenávisti tehdy označili ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar za nepřijatelné.

Témata: Facebook Policie ČR Nový Zéland