Zinscenované divadlo? Policie je na stopě dětí, které se perou po celé Praze

Policie ČR, Praha

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 15:21

Už více než dva měsíce se pražská policie zabývá dětskými rvačkami, které se odehrávají po celém hlavním městě. Kriminalisté mají důvod se domnívat, že minimálně některé incidenty byly zinscenované za účelem získání „followerů“ na sociální síti.

Pražští kriminalisté se už od konce ledna zabývají případem dětské rvačky na sídlišti Prosek, jejíž záběry pronikly na sociální sítě i do médií. Policie mladistvé aktéry ztotožnila a zahájila s nimi úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví.

Šokující je především pozadí těchto rvaček? Záměrem je totiž získávání „followerů“ na sociálních sítích. „Tyto incidenty jsou často zinscenované a mezi aktéry předem domluvené, kdy cílem je zviditelnění jejich účastníků na sociálních sítích s ambicí dostat se i do médií,“ uvedl v tiskové zprávě, kterou má server stars24.cz k dispozici, pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Kriminalisté už evidují skupinu až 30 mladistvých, kteří se ke smluveným bitkám scházejí po celém hlavním městě. Podle slov mluvčího už valnou většinu z nich znají. Za výtržnictví hrozí normálně trest odnětí svobody v délce dvou let, u mladistvých je sazba poloviční.

„U případu na pražském Proseku se jednalo o kamarády, kteří po skončení zinscenované rvačky spolu odešli na pivo, jakoby se nic nestalo,“ popisuje Daněk inkriminovaný incident. Policisty zaskočil i přístup některých rodičů, jedna z matek mimo jiné uvedla, že na „zábavě“ svého syna nevidí nic špatného, proto nechápe, proč policie celou věc řeší.

„V této souvislosti je třeba připomenout, že výchova dětí začíná v rodině a rodiče by měli být těmi, kteří půjdou svým dětem příkladem,“ konstatuje policejní mluvčí. Kriminalisté proto hlásí sociálním pracovníkům nejen samotné „rváče“, ale i „followery“. Policejní preventisté také vyrazili do škol, aby děti o podobných věcech dostatečně poučili.

Témata: krimi Policie ČR děti