Smrt chovatele Michala P. (†33): Policie nemá pochyb, že ve Zděchově zabíjel lev

Lev

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 12:26

Je to už měsíc, co média informovala o smrti chovatele Michala P. (†33), který ve Zděchově ve Zlínském kraji bez povolení choval lvy. Tehdy se mluvilo i o možném cizím zavinění, to však dnes vyloučila policejní mluvčí. Chovatele opravdu zabila šelma.

Vsetínští kriminalisté nadále prověřují úmrtí třiatřicetiletého chovatele lvů Michala P., ke kterému byli přivoláni ráno 5. března 2019. Dosavadní vyšetřování nepotvrdilo, že by na jeho smrti měla podíl další osoba, jak tvrdil otec chovatele. Vyplývá to především ze záběrů kamer, které byly v objektu nainstalovány.

„Z kamerových záznamů je zřejmé, že chovatel zemřel po útoku lva, což potvrzují i předběžné výsledky soudní pitvy,“ uvedla v tiskové zprávě, kterou má server stars24.cz k dispozici, mluvčí policie Lenka Javorková.

Když Michal P. vstoupil do kotce, nebyli od sebe lev a lvice odděleni a volně se pohybovali. Posuvná zábrana, která kóje oddělovala, byla otevřená a chovatel se mezi šelmami pohyboval. „Ze záznamů i z výsledků pitvy vyplývá, že k útoku i úmrtí muže došlo navečer dne 4. března,“ konstatuje Javorková.

Policisté připouští, že jejich prvotním záměrem bylo šelmy uspat. Po vyhodnocení možných rizik se však rozhodli obě šelmy usmrtit. Do objektu totiž nebylo možné bezpečně vstoupit a aplikovat uspávací střelu. Veterináři provedli u obou lvů pitvu, z níž nevyplynuly žádné podezřelé okolnosti. Naopak se ukázalo, že lvice nebyla březí, jak se předpokládalo.

„Po lidské stránce je nám líto, že jsme museli k takovéto variantě řešení vzniklé situace přistoupit, ale v daném prostoru a čase jsme zvolili variantu nejbezpečnější,“ dodala mluvčí jménem státních policistů ve Zlínském kraji.

Kriminalisté případ nadále prověřují, čeká se především na výsledky některých dalších znaleckých posudků, které by měly potvrdit dosavadní závěry vyšetřování.

Témata: krimi napadení zvířaty Policie ČR Lvi