Na cizí lidi v baráku zavolali policii. Tomu, co následovalo, by nevěřila ani ministryně!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. března 2019 14:57

Neznámá osoba v bytovém domě je vždycky dobrým důvodem, proč pro jistotu zavolat policii. I zkušené městské strážníky ale zaskočil případ, který se odehrál během minulého týdne ve Zlíně. Dva lidé tam v cizím domě hledali připojení na internet.

K opravdu kurióznímu případu vyjížděli přesně před týdnem zlínští městští strážníci. Krátce po jedné hodině odpolední je přivolali nájemníci jednoho z tamních vícepodlažních domů, kteří zaznamenali, že do budovy pronikli jistí vetřelci.

Policisté tedy dorazili na místo, kde v mezipatře objevili dvě osoby, které požádali o prokázání totožnosti. Ukázalo se, že jde o dvaadvacetiletou ženu z Topolné a o čtyři roky mladšího muže z Horních Moštěnic. Prvotní předpoklad, že hledají útočiště před zimou, se ale nepotvrdil.

Hlídce totiž sdělili, že právě v tomto místě se mohou bez problémů připojit na nezabezpečenou Wi-Fi síť. Rozhodli se toho proto využít a vášnivě surfovali na svých mobilních telefonech po internetu až do příjezdu policejní hlídky.

Tímhle chováním oba lidé rozhodně nepotěšili ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou, která nedávno v pořadu České televize uvedla, že si za drahá data mohou Češi sami, protože neustále vyhledávají volnou Wi-Fi síť. Jak uvedli zlínští policisté, tento případ „odpovídal zrychlenému tempu dnešní doby.“

Policisté doporučují, aby si provozovatelé domácího bezdrátového internetového připojení své sítě zabezpečili proti neoprávněnému přístupu. Kvůli takové lehkomyslnosti jim totiž hrozí mnohá bezpečnostní rizika.

Zmíněný případ zaskočil i zkušené policisty. Sice jsou zvyklí vyjíždět k případům, kdy se v bytových domech nachází cizí osoby, většinou jde ale o bezdomovce nebo sociálně nepřizpůsobivé občany, nikoliv hledače internetového připojení.

Témata: krimi Policie ČR Zlín internet mobily