Obří požár známého motorestu na D10: Příčinou bylo vznícení sazí v komíně, škoda 30 milionů

Nedaleko Hlavence u Prahy hoří motorest (18.11.2017).

Autor: stars24.cz

19. listopadu 2017 14:31

Příčinou sobotního požáru motorestu u dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy bylo vznícení sazí v komíně, zjistili dnes vyšetřovatelé. Hasiči požářiště stále hlídají, večer ho předají majitelům, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

"Došlo ke vznícení sazí v komínovém tělese, následně se požár rozšířil na střechu a celou budovu," uvedl mluvčí. Případem se bude dál zabývat policie. "Bude zjišťovat, kdy tam byl kominík, zda měl ten komín revizi a podobně," řekl Svoboda.

Oheň budovu výrazně poničil, zachránit se nepodařilo ani vybavení. Škodu hasiči odhadli na 30 milionů korun. "Prakticky se nepodařilo nic moc zachránit," uvedl mluvčí.

Hasiči ještě zůstávají na místě kvůli případnému dohašování skrytých ohnisek, zásah plánují ukončit kolem 18:00. "Čekáme na příjezd majitelů, což jsou cizinci, jedou na místo. Jakmile přijedou, předáme jim to a zásah tím pro nás končí," dodal Svoboda.

Požár byl oznámen v sobotu hodinu před polednem, likvidovalo ho kolem 40 jednotek. Hasiči vyhlásili čtvrtý stupeň poplachu, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl nedostatek vody, kterou museli přivážet z několikakilometrové vzdálenosti. Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice.

Přes noc na místě zůstaly už jen čtyři profesionální a jedna dobrovolná jednotka, které vyhledávaly skrytá ohniska pomocí termokamery a dohašovaly je.

Témata: Požáry dálnice D10