Sbírka pro nemocného Vojtíška byla vymyšlená! Chlapec nikdy neexistoval!

Ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. února 2019 16:50

Podvodná sbírka na pomoc neexistujícímu dětskému onkologickému pacientovi zaměstnala na několik měsíců kriminalisty z Havlíčkova Brodu. Obvinění si nakonec vyslechly dvě ženy, třetí pachatelka se trestu vyhne.

Tři ženy vylákaly v průběhu roku 2017 prostřednictvím facebookové skupiny „Podpora pro Vojtíška“ pod záminkou pomoci onkologicky nemocnému chlapci více než čtvrt milionu korun. Žádný Vojtíšek přitom nikdy neexistoval a ženy použily peníze pro vlastní potřeby. Podvodem si přišly na 260 tisíc korun a materiální pomoc za dalších téměř 50 tisíc.

Svým jednáním uvedly v omyl přinejmenším 158 lidí, kteří neměli ponětí, že nepomáhají žádnému onkologickému pacientovi. Důvěřiví dárci posílali peníze na účet, který si ženy založily v jednom z tuzemských peněžních ústavů.

Havlíčkobrodští kriminalisté jednoznačně prokázali, že dvojice žen se dopustila této trestné činnosti. Pachatelky se počátkem roku 2017 dohodly na založení uzavřené facebookové skupiny, přičemž další dvě ženy se podílely na spravování stránky. Jedna z nich ale o nekalých úmyslech zbylých tří žen neměla tušení, protože si informace nijak neověřovala a šířila je dál.

Policie nakonec zahájila trestní stíhání jen v případě dvou žen ve věku 19 a 42 let. Obě byly obviněny ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. „Ze stejného trestného činu by zřejmě byla obviněna ještě třetí – třiačtyřicetiletá žena, která ale loni v září zemřela při dopravní nehodě,“ doplnil npor. František Šteidl z havlíčkobrodské kriminálky.

Stíhané dvojici hrozí v případě prokázání viny až pětiletý trest odnětí svobody. Pro starší ženu by to znamenalo prodloužení pobytu ve vězení, protože se ve výkonu trestu nachází už v současnosti. Mladší z pachatelek je stíhána na svobodě.

„Tento případ byl z hlediska prověřování velmi náročný, a to zejména s ohledem na počet poškozených osob, které se staly obětí podvodného jednání a v dobré víře, že onkologicky nemocný chlapec potřebuje pomoc, zasílaly pachatelkám finanční i materiální pomoc,“ dodává Šteidl.

Témata: krimi podvod Policie ČR