Opičí gang dopaden! Čeští policisté pomohli s dopadením mezinárodně hledaných zlodějů

krimi

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 15:26

Deset Poláků s opičími maskami na obličeji děsilo nejen české řidiče kamionů. Mezinárodně hledaný gang nakonec zadrželi přímo v jeho domovině policisté z několika evropských zemí včetně Česka.

Čeští policisté společně se svými zahraničními kolegy zadrželi deset Poláků, kteří se v rámci organizované skupiny zaměřovali na krádeže zboží z odstavených kamionů hned v několika evropských státech včetně České republiky.

Skupina měla působit také v Rakousku, Německu, Itálii a na Slovensku. Jen u nás zvládli poškodit několik stovek kamionů, kterým nařízli plachtu, v několika desítkách případů pak zboží odcizili. Nejčastěji působili na odpočívadlech dálnic D1 a D5.

Gang si vozidla předem vytipoval a následně vyčkával do chvíle, kdy se řidič uloží ke spánku. Kolem 21. hodiny vyjelo pět až šest lidí luxusními auty na odpočívadla, kde nařezáním plachet zjišťovali, co vozidla převáží. Zajímali se především o elektroniku, značkové oblečení a kosmetiku. V jednom případě zloději ukradli lego v hodnotě kolem 1 a půl milionu korun.

K zadržení podezřelých došlo v Polsku přímo v hale, kterou gang používal k uskladnění kradeného zboží. Zatýkání se však účastnili i čeští policisté. Zloději byli zatím obviněni z organizované trestné činnosti na území Polska a Rakouska, české obvinění má být brzy doplněno. Obvinění jsou v současnosti ve vazbě.

Policie pozoruje stoupající trend takové trestné činnosti v posledních třech letech. Tehdy začalo docházet k nájezdu zahraničních gangů, které používají stále sofistikovanější metody. Právě proto byla loni zřízena speciální pracovní skupina Kamion.

Témata: krimi Policie ČR Polsko kamiony