Sezóna vykrádání chat a chalup je tady! Jak nepřijít o majetek?

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. února 2019 15:02

Češi jsou považováni za národ chatařů a chalupářů, v zimě však mnozí několik měsíců svoje rekreační objekty nenavštíví. Když se pak na jaře vrátí, najdou je vykradené. Škodu vám může nahradit vhodná pojistka. Na co si dát pozor při jejím sjednávání?

Zimní sezóna bohužel nepatří jen lyžařům, ale také vykradačům chat. Takoví zloději doufají, že lidé své chaty v odlehlých rekreačních oblastech na zimu opustí. Jak ale připomíná tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková, tenhle předpoklad už leckdy neplatí.

„Stále více Čechů začíná rekreační objekty využívat ke každodennímu bydlení a to nejen během letních měsíců, ale čím dál více také celoročně,“ říká Buriánková pro server stars24.cz. Často se tak zvyšují hodnoty těchto nemovitostí, což se odráží i ve snaze si chatu nebo chalupu dobře pojistit.

Klienti však často zapomínají zvýšit pojistnou částku po rekonstrukci chat. Přitom jen pojištění, které odpovídá reálné hodnotě nemovitosti, pomůže navrátit objekt zcela do původního stavu. „Určitě bych tak majitelům rekreačních nemovitostí doporučila, ať se nad svou pojistnou smlouvou zamyslí a zhodnotí, zda skutečně kryje všechna rizika,“ radí mluvčí České pojišťovny.

Lidé navíc mnohdy nechápou, že je potřeba i pojištění domácnosti, které se vztahuje na nábytek nebo elektroniku. „Lidé mají většinou pojištěnou stavbu jako takovou, na domácnost však často zapomínají. Jedním z důvodů této nerovnováhy je i skutečnost, že lidé občas považují pojištění budov a pojištění domácnosti za dva různé názvy pro jeden produkt,“ konstatuje Buriánková pro stars24.cz.

Během loňského roku bylo nahlášeno přes 6000 vloupání do domácností. Škody dosahovaly přes 327 milionů korun a objasněnost těchto případů je necelých 26 %. „Ani dopadení zloděje není zárukou navrácení peněz. Vyplatí se tak proti těmto případům svou nemovitost pojistit,“ uvedla pro stars 24.cz Šárka Lachoutová za společnost Next.

Podceňuje se přitom i zabezpečení některých nemovitostí. Bezpečnostní dveře má podle průzkumu ČSOB Pojišťovny jen 40 % domácností. Přitom kvalitní zabezpečení nemovitost nejen ochrání, ale i sníží cenu pojistky. Zloději navíc vždy volí cestu nejmenšího odporu. Zabezpečit chatu se tedy rozhodně vyplatí.

Témata: Lidé krádeže policie Česká republika Bydlení