Chlapec (6) se nudil, laserem ohrozil policejní vrtulník při zásahu

Policie ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. listopadu 2017 16:44

Neobvyklý a málem tragický případ vyšetřovali pražští policisté. Pátrali po osobě nebo osobách, které laserem oslepily posádku vrtulníku. Ten převážel životně důležitý orgán k transplantaci.

Případ se odehrál 22. srpna krátce po jednadvacáté hodině. Piloti Letecké služby Policejního prezídia ČR převáželi z Prahy na jižní Moravu životně důležitý orgán určený k okamžité transplantaci. Krátce po vzletu ale z okna jednoho bytu na Ruzyni zazářil paprsek laseru.

Ten může být sám o sobě nebezpečný nejen pilotům letadel, ale i vrtulníků. Pokud zasáhne příď, doslova oslepí na několik vteřin posádku stroje. Taková nehoda poté může mít tragické až nedozírné následky.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana piloti situaci zvládli a cenný náklad dopravili na místo určení v pořádku a včas. "Nicméně i tak bylo na místě zjistit, kdo byl ochoten a schopen riskovat nejen jejich životy. V tomto směru se můžeme naštěstí pouze domnívat, jakou „paseku“ by způsobil policejní vrtulník v případě, že by havaroval do obydlené oblasti," uvedl mluvčí.

Případ vyšetřovali kriminalisté, kterým se za pomoci pilotů letecké služby podařilo vytipovat několik bytů a následně zjistit, ze kterého paprsek laseru vyšel. Zjistili, že vrtulník oslnil šestiletý chlapec.

Podle policejního mluvčího mu hračku, která dětem nepatří do ruky, zakoupila jeho matka. Chlapec podle svých slov netušil, co může světlem způsobit, a na vrtulník laserem svítil proto, že se nudil. Že postupuje stejným způsobem přiznal i jeho starší bratr.

Konání obou chlapců zůstane podle policie kvůli jejich nízkému věku nepotrestáno, kriminalisté ale případ předali orgánu sociálně právní ochrany dítěte. Původně však policisté událost šetřili jako podezření z trestného činu obecné ohrožení.

V případě, kdy by tímto způsobem ohrozila životy posádky nebo pasažérů plnoletá osoba, hrozil by jí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky.

"V rámci takovýchto případů je ale mnohem více věcí, které policisty, ale nejen ty, všeobecně trápí. Je to například to, že takto, za určitých okolností, nebezpečná věc je k dostání nadneseně řečeno na každé pouti za pár korun. Další, co stojí za povšimnutí, a tento případ je toho jednoznačným důkazem je, že rodiče často nevědí, co jejich ratolesti dělají a čím se baví. Není výjimkou, že to rodiče zjistí až ve chvíli, kdy nastane problém, nebo dokonce malér," dodal Hulan.

Podotkl, že hra s laserem může skončit tragédií, kterou mohou zaplatit životem desítky nevinných cestujících osobních letadel. Jen v Praze totiž řešili policisté za poslední rok šest takových případů, všechny se ale zatím obešly bez ztrát na životech.

Témata: Policie ČR krimi dětské Děti