Kauza Lukáše Nečesaného je zpět! Padla další ústavní stížnost!

Nečesaný, Lukáš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. prosince 2018 11:04

Lukáš Nečesaný obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích podal další ústavní stížnost. Advokát Zdeněk Koudelka označil případ za debakl obecného soudnictví, jeho klient je podle něj obětí války Vrchního soudu v Praze s Nejvyšším soudem. Pražský vrchní soud na konci listopadu znovu zrušil rozsudek, který Nečesaného zprošťoval viny. Případ z roku 2013 tak bude muset pošesté řešit krajský soud.

Informoval o tom server Česká justice. Advokát míní, že rozhodnutím Vrchního soudu bylo porušeno Nečesaného právo na spravedlivý proces a na zákonného soudce. "Formálně sice zůstává řízení dvojinstanční, ale odvolací soud zbavuje prvostupňový soud svobodného uvážení tím, že si vynucuje určité hodnocení důkazů a i cestou změny soudce si vynucuje uznání viny nalézacím soudem," uvedl Koudelka ve stížnosti. Vrchní soud z případu vyloučil senát soudce Miroslava Mjartana, který Nečesaného dvakrát zprostil viny

Nové líčení nařídí Krajský soud v Hradci Králové během šesti měsíců. Případ projedná jiný senát místopředsedy krajského soudu Miroslava Veselského. První tři odsuzující rozsudky nad Nečesaným vynesl hradecký soudce Jiří Vacek.

"Nalézací soud ve dvou posledních rozhodnutích vždy stěžovatele zprostil obžaloby v souladu s dvěma rozhodnutími Nejvyššího soudu, jehož právním názorem byl vázán. S tím se však nedokáže smířit Vrchní soud v Praze, který chce dosáhnout odsouzení za každou cenu," uvedl Koudelka. Nečesaný je podle něj obětí "soudního ping-pongu".

Vrchní soud měl zásadní výhrady k hodnocení důkazů krajským soudem a dal za pravdu státní zástupkyni, která se proti poslednímu rozsudku krajského soudu odvolala. Namítala, že soud Nečesaného zprostil obžaloby, přestože se nezměnil důkazní stav věci. Upozornila, že ačkoliv měl podle ní krajský soud dostatek důkazů o vině, znovu dospěl k závěru, že neexistuje jediný důkaz, který by svědčil o vině obžalovaného.

Obžaloba tvrdí, že 21. února 2013 udeřil tehdy dvacetiletý student gymnázia Nečesaný kadeřnici několikrát do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun z tržby a peněženky. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři královéhradecké nemocnice.

Krajský soud v Hradci Králové mladíka třikrát uznal vinným, nejprve mu dvakrát uložil 16 let, později 13 let odnětí svobody. Po zásahu Nejvyššího soudu byl Nečesaný propuštěn z vězení a poté dvakrát nepravomocně zproštěn viny novým soudním senátem. Předchozí osvobozující rozsudek vrchní soud rovněž zrušil s tím, že krajský soud se držel názoru Nejvyššího soudu i v otázce hodnocení důkazů, což by neměl.

Aktuálně zrušený pátý verdikt je z letošního 14. května. Předseda soudního senátu Mjartan tehdy uvedl, že při pochybnostech o vině obžalovaného musí rozhodnout podle zásady in dubio pro reo, tedy ve prospěch obviněného. Soudu chyběl klíčový důkaz. Kadeřnice sice Nečesaného opakovaně označila za pachatele, její výpověď však zpochybnili znalci, podle nichž trpěla amnézií.

Témata: Lukáš Nečesaný