Tyran sedm let deptal ženu a malé děti! Soud se s ním nepáral!

Ilustrační foto

Autor: ČTK

9. listopadu 2018 13:11

Olomoucký krajský soud dnes uložil třiačtyřicetiletému muži za dlouhodobé týrání jeho někdejší partnerky a jeho dvou malých dětí v obci na Vsetínsku 5,5 roku vězení. Podle soudu se domácího násilí dopouštěl sedm let. Ženu fyzicky napadal, snažil se ji izolovat od okolí, napadal i její rodinné příslušníky a zastrašoval její spolupracovníky. Děti si z chování otce odnesly posttraumatickou poruchu. Obžaloba uvedla, že jim pálil hračky, zamykal je samotné v domě a bil je. Muž byl potrestán za tři trestné činy. Obě strany si ponechaly lhůtu.

Obžalovaný se podle soudu dopustil týrání osoby žijící ve společném obydlí, zločinu týrání svěřené osoby a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, hrozilo mu původně pět až 12 let vězení. Trest zahrnuje i předchozí půlroční odsouzení zlínským soudem.

"Trest je uložen při samotné spodní hranici trestní sazby. Důvodem je nepřímý úmysl, ke kterému soud došel," uvedl soudce Martin Lýsek. Soud zohlednil, že hranice nebyly porušovány brutálním způsobem a nedocházelo k výraznému fyzickému násilí.

Podle soudu cílem obžalovaného nebylo dopustit posttraumatickou poruchu u dětí, ale chtěl si vymoci pořádek. Musel si ale být následků vědom. "Bylo mu to ale jedno," podotkl soudce.

Muž při procesu vystřídal pět obhájců a na soudce poslal čtyři stížnosti, k jeho postoji v trestním jednání však soud nepřihlížel, zdůraznil soudce. Vyhlášení se muž, který je ve vazbě, nezúčastnil. Soudu však poslal vyjádření, ve kterém popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Tvrdil, že jde o pomstu jeho někdejší partnerky.

Podle soudu svou partnerku psychicky i fyzicky týral od roku 2007 do roku 2014. "Opakovaně ji zesměšňoval, fyzicky napadal, sprostě jí před dětmi nadával, vyhrožoval jí umístěním v psychiatrické léčebně a zakázal jí stýkat s rodinou," uvedla žalobkyně Michaela Šoková.

Muž se zodpovídá i z toho, že šest let týral své dvě děti. "Děti se opakovaně pomočovaly, pálil jim hračky, zamykal je samotné v domě, nesměly chodit ven, byly zcela odloučené od svých vrstevníků, říkal jim, že musí trpět za svou matku," uvedla žalobkyně. U dívky i chlapce rozpoznali znalci psychickou posttraumatickou poruchu, která se mimo jiné projevovala strachem z otce a poruchami spánku.

Ve třetím případě je obžalovaný potrestán za své jednání od jara 2014, kdy nerespektoval předběžné opatření zlínského okresního soudu. Bývalou partnerku i přes zákaz soudu opakovaně kontaktoval. Také denně pomalu projížděl kolem jejich domu, ze kterého byl vykázán, a upozorňoval na sebe troubením. Žena se nakonec odstěhovala do azylového domu.

S obžalobou se soud ztotožnil na 95 procent, uvedl soudce Martin Lýsek. Podle soudu byla jasně prokázána role oběti a násilníka. "Domácí násilí mělo fyzickou složku poměrně mírnou, týrání bylo především v té psychické rovině," uvedl soudce. Podotkl, že týrání dětí je i jejich přítomnost při týrání partnera. "Útoky na poškozenou se odehrávaly před očima dětí od jejich nejútlejšího věku. Psychické násilí se postupně přenášelo i na děti," dodal soudce. Případem se krajský soud zabýval od loňského ledna.

Témata: krimi soudy