Tajemná vražda v Liberci: Na laně oběšence našli 3 zvířecí chlupy!

Ilustrační foto

Autor: ČTK

26. září 2018 14:40

Experti z kriminalistického ústavu našli na laně, které měla před dvěma lety kolem krku omotané čtyřiadvacetiletá Ukrajinka zavražděná v Liberci, tři zvířecí chlupy. Podle experta by jich tam ale pravděpodobně muselo být výrazně více, pokud by lano předtím sloužilo jako vodítko pro psa. Právě tím se snaží obžalovaný Marius Vasilica Ailieseie zdůvodnit, jak se dostala jeho DNA na toto lano. Tvrdí, že v den vraždy držel lano, které měl kolem krku uvázaný pes. Zároveň odmítá, že by kamarádku své bývalé družky zabil. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Mladá žena zemřela násilnou smrtí v noci 10. srpna 2016 ve svém bytě na sídlišti pod vlakovým nádražím. Obžalovaný dvaatřicetiletý Rumun u soudu vypověděl, že tehdy byl asi kilometr od místa vraždy. Svědkové podle něj mohou potvrdit, že tam držel psa na laně neznámému muži, který ho o to požádal. Dnes u soudu vypovídali dva. Jeden to nepotvrdil, druhý několikrát svoji výpověď změnil. Nejprve to zcela odmítl. Když vyšlo najevo, že obžalovanému dluží 200 korun, připustil, že s ním asi psa viděl. Poslední verzí bylo, že neví. Ailieseie trvá ještě na výslychu tehdejší servírky z hospody nedaleko místa, kde držel psa.

Lano důkladně prozkoumali také experti z kriminalistického ústavu a našli na něm desítky lidských vlasů, jež zřejmě patřily zavražděné ženě. Objevili i tři zvířecí chlupy. Fragmenty ale byly velmi krátké, a tak u dvou nebyli experti schopni určit, o jaký druh zvířete jde a u třetího to jen odhadovali. "Nejpravděpodobněji jde o chlup psa domácího, ze 70 až 80 procent," uvedl Josef Duda z kriminalistického ústavu. Pokud by lano sloužilo jako vodítko, muselo by jich být podle jeho názoru výrazně více. "Nedokážu si představit, že kdyby lano bylo delší na krku zvířete, že by tam bylo tak málo chlupů," dodal.

Líčení bude odpoledne pokračovat výslechy dalších svědků. Podle obžaloby zabil dvaatřicetiletý Rumun mladou ženu zvlášť trýznivým způsobem. Bezprostřední příčinou její smrti byl šok z nadměrné ztráty krve při bodném poranění srdce a levé plíce. Pachatel po činu mrtvolu odnesl z bytu k nedalekému mostu přes Nisu, kde byla nalezena po dvou dnech pátrání.

Vražedná zbraň se nenašla, podle obžaloby šlo o ostrý hrotnatý nástroj s čepelí o délce asi deset centimetrů. Na krku ale měla mrtvá lano, jež pachatel zřejmě použil pro snazší manipulaci s tělem. Experti na laně v několika vzorcích nalezli i DNA obžalovaného. Ailieseie žil v Česku čtyři roky. Do Rumunska náhle odjel po nalezení těla, zadržen byl ve své zemi čtyři měsíce po činu. Stíhán je vazebně. Motivem jeho činu podle obžaloby bylo, že Ukrajinku vinil z rozpadu svého vztahu s jinou ženou.

Témata: Vražda krimi