Vražda v Tunisku: Do případu se snaží vložit česká policie

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. července 2023 21:45

Čeští policisté zatím nebyli požádáni Tuniskem o součinnost v případu podezřelého úmrtí českého občana na letní dovolené v severoafrické zemi. Policie to v pondělí uvedla na sociální síti. Manželka zesnulého se podle posledních informací měla doznat k tomu, že ho zabila.

"Prozatím jsme nebyli požádáni o součinnost, ale prostřednictvím ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci jsme zažádali o poskytnutí informací a současně jsme nabídli tuniské policii pomoc v rámci mezinárodní justiční spolupráce," napsali policisté z Moravskoslezského kraje, odkud pocházel manželský pár. Z Česka odletěl v úterý 18. července. Na dovolené pak došlo k podezřelému úmrtí muže. Pitva v rámci průběžného šetření měla odhalit stopy škrcení na krku.

Žena se k činu doznala. Podle deníku Blesk to vyplývá z vyjádření mluvčího soudu Mahdi Farida Ben Jahhy, který zároveň uvedl, že soud vyjádřil souhlas se zadržením české turistky pro podezření z účasti na vraždě manžela. "Obviněná žena zůstává ve vazbě do ukončení šetření, která mají odhalit příčiny a okolnosti činu," dodal.

Neteř podezřelé, která ji původně hájila, sdělila televizi CNN Prima News, že teta během telefonního hovoru přiznala, že manžela usmrtila. "Věřili jsme, že by se to nemohlo stát. Bohužel realita je jiná," poznamenala.

Podle příbuzné došlo mezi manželi na dovolené ke konfliktu, jemuž předcházelo delší problematické období. "Prý říkal, že ji udusí, tak ona to asi udělala dřív," popsala. "Ptala jsem se jí, proč se radši nesebrala a nešla pryč," pokračovala žena, která nechápe, proč jí teta rovnou neřekla pravdu. "Já ji pak bráním přes média a vypadám veřejně hloupě," dodala.

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že trvá zadržení české občany. "Zástupci českého zastupitelského úřadu v Tunisku jsou na místě. V tuto chvíli nemůžeme více sdělit. Náš úřad rovněž zprostředkoval hovor mezi obviněnou Češkou a její neteří," uvedl Černínský palác pro zmíněnou stanici.

Témata: Policie ČR Vražda Tunisko