Tragédie v propasti Macocha: Policie má záběry z kamer. Co ukazují?

Propast Macocha

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

7. července 2023 8:40

Na den přesně před týdnem došlo k tragédii, při které žena skočila se dvěma dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu. Kriminalisté podle posledních informací disponují záběry z kamery, které potvrzují verzi o takzvané rozšířené sebevraždě.

Uvedla to televize CNN Prima News, podle které jsou kamery umístěné na nedaleké restauraci a zabírají Horní můstek. Ten je umístěn v nejvyšším bodě.

Podle informací zmíněné stanice už kriminalisté s největší pravděpodobností znají motivy ženy, která se rozhodla skočit do Macochy i se svými dětmi. Stále ale řeší, zdali bylo možné tragédii zabránit.

"Zjistili jsme řadu informací, které postupně vyhodnocujeme. Jedná se o velmi citlivý případ, takže další informace pro veřejnost sdělovat nebudeme,“ řekl televizi policejní mluvčí Bohumil Valášek.

Macocha je více než 138,5 metru hluboká a je největší propastí svého druhu v Česku i ve střední Evropě. Na okraji jsou dva vyhlídkové můstky. První je umístěn v nejvyšším bodě, z druhého je velmi dobře vidět na dno.

Propast dostala jméno podle pověsti ze 17. století a vznikla zřícením stropu velké jeskyně, proto její dno částečně pokrývá suť. Dnem propasti protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Horní je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora, dolní je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět. Jeho hloubka přesahuje 49 metrů.

Témata: Macocha Policie ČR