Policie řeší dvě podivná úmrtí: Co se dělo během rituálů kutnohorské sekty?

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. června 2023 13:53

Policie vyšetřuje podezřelá úmrtí dvou členů sekty léčitele z Kutné Hory, jehož smrtí se aktuálně zabývá Městský soud v Praze. Podle obžaloby ho zavraždily dvě její členky. Ženy tvrdí, že ho usmrtily na jeho přání.

Sekta se formovala přibližně dvacet let, k podivným úmrtím však došlo až loni. Úmrtí samotného léčitele Richarda už je u soudu, média o tom informovaly na konci března. Server iRozhlas.cz nyní upozornil na další dvě podezřelá úmrtí související s "očistným" rituálem v lesích u hradu Český Šternberk.

Členové sekty tam loni v srpnu strávili několik dní, přičemž jejich soukmenovci je jezdili pravidelně kontrolovat. 15. srpna je měl na místo odvézt František J., na sraz ovšem nedorazil. Druhého dne našli kriminalisté jeho tělo mezi Kozojedy a Trubou. Okolnostmi se zabývá policie, muž mohl spáchat sebevraždu.

"Kolínští kriminalisté prověřují úmrtí šestapadesátiletého muže. V této souvislosti pak zadali k vypracování spoustu znaleckých posudků, které ještě nemají k dispozici. Z tohoto důvodu ještě nebyl v dané věci učiněn žádný závěr a stále probíhá prověřování," řekla serveru policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Jiří H. se rituálu přímo účastnil, přičemž jeho součástí bylo mlácení dřevěnou tyčí do jeho ledvin, hýždí a hlavy. Po dvou dnech se muži přitížilo natolik, že začal kolabovat. Členky setky jej odvezly k plaveckému stadionu v Kutné Hoře, kde zavolaly záchranku. Zdravotníci už ale jeho život zachránit nedokázali.

Suchánková potvrdila, že i tento případ řeší kriminálka. Policisté mají podezření na ublížení na zdraví s následkem smrti. "Tento případ mají kriminalisté stále v prověřování, je to tedy fáze, která je neveřejná, z tohoto důvodu nemůžeme být nikterak detailnější," poznamenala.

Témata: Policie ČR sekty