Dvě tragédie v Alpách: Policie vyšetřila úmrtí žen při výpravách na ferraty

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. května 2023 14:40

Kriminalisté z Českých Budějovic oznámili, že rozpletli mimořádný případ dvou tragických úmrtí mladých žen při výpravách do rakouských hor. Obvinění jsou dva lidé, pětatřicetiletý horský průvodce a hlavní organizátor výprav a jeho o dva roky starší kamarád a pomocník.

K první tragédii došlo v červenci 2019, kdy hlavní organizátor z Českých Budějovic organizoval zájezd na ferratu Wildfrauensteig pro dvě desítky zájemců. Ač garantoval bezpečnost tvrzením, že bude přítomen, cesty se nezúčastnil a odpovědnost přehodil na kamaráda z Českého Krumlova, který však neměl potřebnou kvalifikaci a zkušenosti. Organizátoři také nebrali v potaz aktuální informace o počasí.

"Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Obviněný muž zároveň tvrdil záchranářům, že jde jen o akci skupiny nadšenců.

Rakouské orgány věc uzavřely jako nešťastnou nehodu. Na událost reagovala Česká asociace horských průvodců vyloučením muže z Českých Budějovic z asociace a odebráním kvalifikace. Česká policie se případem začala zabývat až po úmrtí druhé ženy, protože tehdy došlo k podání trestního oznámení advokátkou zastupující její rodinu.

Muž totiž v podnikání pokračoval a v srpnu 2020 zorganizoval další výpravu na ferratu Drachenwand, na které došlo k úmrtí pětadvacetileté ženy. Ač byla začátečnicí a neměla řádnou výstroj, zařadil ji do skupiny. "Žena od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což průvodce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela," sdělil Matzner.

Oba muži v nejbližší době stanou před soudem v Českých Budějovicích. Horský průvodce čelí obžalobě z dvojnásobného přečinu usmrcení z nedbalosti, jeho kamarád je obžalován z přečinu usmrcení z nedbalosti.

Témata: Policie ČR Rakousko Alpy