Vražda v Praze? Smrt si přál, tvrdí obžalované ženy

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

28. března 2023 13:53

Státní zástupkyně obžalovala dvě ženy z vraždy padesátiletého muže v Praze. Obhajoba tvrdí, že si přál být usmrcen. Ženy i nadále zůstávají ve vazbě. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Podle dřívějších informací médií je jednou z obviněných žen středočeská zubařka, některá média v souvislosti s činem spekulovala o sektě a exorcismu.

Obžalovaným ženám je 32 a 65 let. "Obžalobou je obviněným kladeno za vinu, že společným jednáním úmyslně usmrtily po předchozím uvážení muže ve věku padesáti let, čímž spáchaly zvlášť závažný zločin vraždy," napsal mluvčí.

"K popisu skutku lze zjednodušeně a ve stručnosti doplnit, že jednání obviněných bylo v určitých rysech specifické," pokračoval Cimbala. "Dle verze předestřené obhajobou samotný poškozený žádal být usmrcen a dobrovolně pozřel jednou z obviněných mu poskytnutý zklidňující a tlumící lék," uvedl.

"Na základě zjištěných skutečností však toto jednání nevedlo samo o sobě k následku v podobě smrti. Z dalších zjištěných skutečností pak vyplynulo, že k smrti poškozeného došlo až v důsledku následujícího a výlučného jednání obviněných. Tedy v důsledku jednání, na kterém se poškozený již aktivně nepodílel - předestřel toliko svou žádost, ale již samostatně aktivně nejednal tak, aby si svým jednáním přivodil přímé smrtelné následky," vysvětlil Cimbala. Proto kriminalisté podřadili jednání žen pod skutkovou podstatu vraždy.

"Lze též upřesnit, že samotné obviněné spáchání trestného činu oznámily orgánům činným v trestním řízení," doplnil mluvčí. "Stran dalších dotazů si dovoluji veřejné sdělovací prostředky odkázat na hlavní líčení," uzavřel s tím, že státní zastupitelství se zabývalo výlučně skutkem uvedeným v podané obžalobě.

Státní zástupkyně podala obžalobu 16. března. Případem se bude zabývat pražský městský soud.

Témata: krimi Vražda Policie ČR