Žena (27) rodila doma, dítě zemřelo. Policie ji teď obvinila

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

22. února 2023 13:39

Policie obvinila sedmadvacetiletou ženu z Jičínska z usmrcení z nedbalosti. V nemocnici odmítla porod císařským řezem, odjela s manželem na reverz domů, kde druhý den ráno porodila. Novorozenec byl téhož dne ve vážném stavu letecky transportován do nemocnice, kde i přes veškerou péči lékařů později zemřel.

O případu z loňského května dnes na webu informovala policie. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že novorozenec zemřel na následky dušení při porodu.

"V pondělí 2. května roku 2022 po odtoku plodové vody se žena se svým o 16 let starším manželem měli vydat do 150 kilometrů vzdálené nemocnice, kde ji po vyšetření mělo být lékařem sděleno, že porod nelze provést přirozenou cestou, a proto je nutné provést porod císařským řezem," uvedla policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

Žena podle policie i přes opakovaná doporučení a poučení o možných komplikacích a následcích vedoucích až k úmrtí plodu plynoucích z přirozeného porodu podepsala negativní reverz a přislíbila okamžitý přejezd do spádové nemocnice, kde se císařskému řezu podrobí.

"Do této nemocnice však nedorazila a následující den v brzkých ranních hodinách v místě svého bydliště porodila. Novorozenec byl krátce před 8:00 ranní ve vážném stavu letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde i přes veškerou péči lékařů 5. června 2022 zraněním podlehl," uvedla Pospíšilová.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné ženě až tři roky vězení.

Témata: krimi porody Policie ČR