Děsivý začátek týdne v kancelářích v Brně. Muž vyhrožoval se zbraní, zasahuje policie

V kancelářské budově v Brně vyhrožoval muž se zbraní. (30.1.2023)

Autor: ČTK

30. ledna 2023 9:33 | Aktualizováno: 30. ledna 2023 11:18

Policisté zasahují v Brně v Holandské ulici. V jedné z kancelářských budov tam vyhrožoval muž se zbraní. Policie evakuovala 200 lidí, muže zajistila. Povolala pyrotechnika, musí prohlédnout zavazadlo, které tam muž nechal. ČTK to řekl mluvčí policie David Chaloupka. Hasiči se v místě zabývali drobnějším požárem. Na místě jsou i záchranáři, událost se obešla bez zranění. Policii asistují i strážníci.

"Na místo jsme povolali pyrotechnika, protože ten muž tam nechal zavazadlo. Musíme ověřit, jestli v něm není nějaký nebezpečný předmět," řekl Chaloupka. Doplnil, že oznámení dostali policisté před 8:00. Muže středního věku zajistili, stejně jako střelnou zbraň, zákrok hlídky se obešel bez zranění. Motivaci dotyčného bude policie zjišťovat.

"Na místě máme inspektora provozu a také velkokapacitní sanitní vůz, z evakuovaných nikdo nevyžadoval naši péči," řekla ČTK mluvčí záchranářů Michaela Bothová. V péči měli záchranáři podle ní pouze zajištěného muže. "Po kontrole zdravotního stavu jsme jej převezli do zdravotnického zařízení. Nejednalo se o zranění," řekla mluvčí.

Policii asistuje i šest strážníků. "Naše hlídky působí ve venkovních prostorách. Zajišťují veřejný pořádek a především se starají o bezpečnost evakuovaných lidí. Ti byli zejména v první fázi rozrušení a někteří z nich mimo jiné neopatrně vstupovali na silnici," popsal v tiskové zprávě mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Doplnil, že několik dalších hlídek městské policie včetně psovodů a pořádkové jednotky je připraveno v rezervě.

Hasiči se v místě zabývali podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky drobnějším požárem. Vznikl podle něj v 18. patře zřejmě v nějaké menší místnosti, uhasil jej samohasicí systém. Podle Mikošky zatím nelze říct, zda požár souvisí s událostí v budově. Příčina vzniku požáru není známa, stejně jako škoda, vzhledem k rozsahu požáru by ale neměla být vysoká. Vyšetřovatel hasičů se na místo ale ještě nedostal, čeká se, až zásah ukončí policie.

Holandská ulice je komplex několika kancelářských budov, denně tam dojíždí pracovat stovky lidí.

Témata: krimi Policie ČR Brno