Petr Kramný opět před soudem. Podívejte se na průřez celým případem

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)

Autor: ČTK

29. listopadu 2022 18:07

Kauza Petra Kramného vypukla poté, co byly 30. července 2013 v hotelovém pokoji v egyptské Hurgadě nalezeny dvě mrtvé české turistky - 36letá žena a její osmiletá dcera. Manžel, respektive otec zesnulých Petr Kramný prohlásil, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. On sám byl krátce hospitalizován, byl mu odebrán cestovní pas.

Krátce poté, 3. srpna 2013, šéf nemocnice v Hurgadě Českému rozhlasu řekl, že žaludky zemřelých byly zcela rozleptané silným jedem. "Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel," sdělila Lidovým novinám egyptská policie.

Ostatky zemřelých byly převezeny do Ostravy, kde je pitvali experti Ústavu soudního lékařství. Kramný se po třech měsících vrátil do Česka.

V lednu 2014 Kramný podstoupil test na detektoru lži, v únoru byl obviněn z dvojnásobné vraždy a Okresní soud v Karviné ho vzal do vazby. Tým českých kriminalistů poté odletěl do Egypta, tamní úřady případ odložily. Soudy odmítly Kramného žádosti o propuštění z vazby. V dubnu 2015 moravskoslezští kriminalisté uzavřeli případ s tím, že Kramný zavraždil manželku a dceru elektrickým proudem.

Proces s Kramným, který popřel jakýkoli podíl na úmrtí manželky a dcery, začal před Krajským soudem v Ostravě koncem června 2015. Státní zástupce Vít Legerský při čtení obžaloby řekl, že Kramný plánoval rozšířenou sebevraždu, nakonec však pro to nenašel dost odvahy. Znalci obžaloby vypověděli, že obě ženy zemřely na náhlé selhání srdce po zasažení elektrickým proudem. Znalec obhajoby, patolog, to později zpochybnil. V druhé část přelíčení, která začala v září 2015, znalec obhajoby uvedl, že manželku obžalovaného zabila spíše infekce a otrava, zásah elektrickým proudem ale zcela nevyloučil. Soud byl odročen kvůli rozporům znalců. Z revizního posudku vyplynulo, že vše ukazuje na zásah elektrickým proudem, otravu potravinami lze vyloučit.

V lednu 2016 soud uznal Kramného vinným z dvojnásobné vraždy elektrickým proudem a poslal ho na 28 let do vězení. Soud také rozhodl, že Kramný musí zaplatit příbuzným své manželky osm milionů korun. Kramný se odvolal, později se odvolal i státní zástupce. V červnu téhož roku Vrchní soud potvrdil Kramnému trest 28 let.

V prosinci 2016 soud uznal Kramného vinným z křivého obvinění. Policistu, který jej vyslýchal, Kramný obvinil, že se vůči němu dopustil násilí. Žádný trest ale soud Kramnému neuložil. Upustil od toho, protože 28 let vězení, jež už Kramný dostal za dvojnásobnou vraždu, je podle soudů trestem dostatečným.

V dubnu 2017 Nejvyšší soud zamítl Kramného dovolání v kauze dvojnásobné vraždy, neboť je považoval za zjevně neopodstatněné. Kramný poté podal stížnost k Ústavnímu soudu. Ústavní soud v březnu 2018 zamítl stížnost Kramného na údajné pochybení v jeho kauze. Rozhodl o tom bez věcného projednání. V dubnu téhož roku pak Nejvyšší soud zamítl i dovolání Kramného v kauze křivého obvinění policisty.

V červnu 2017 Česká televize uvedla, že státní zástupkyně obžalovala z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku soudní znalce Radka Matlacha a Igora Fargaše, kteří svědčili v procesu s Kramným jako znalci obhajoby. Okresní soud v Ostravě jim udělil podmíněné tresty a pětiletý zákaz činnosti. Podle soudkyně Petry Ritterové oba vědomě zkreslili závěry posudku ve prospěch obžalovaného. Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě poté opět udělil znalcům podmíněné tresty, Fargašovi trest lehce zmírnil, v případě Matlacha potvrdil původní trest. Loni verdikt potvrdil Nejvyšší soud a následně Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti znalců.

Krajské státní zastupitelství v Ostravě v květnu 2020 rozhodlo, že policie bude v Kramného kauze znovu prověřovat i postup znalců obžaloby.

Kramný v červenci 2018 podal návrh na obnovu řízení. Loni v dubnu žádost o obnovení procesu stáhl. Jeho advokátka Jana Rejžková řekla, že žádost znovu podá později. Žádostí se měl soud zabývat 19. dubna 2021. Podle advokátky je důvodem stažení žádosti vypracování nových dodatků ke znaleckým posudkům. Obnovu řízení žádal Kramný a jeho matka. Rozhodovat měla soudkyně Renata Gilová. Právě její senát Kramného uznal vinným. Odsouzený muž proto namítal její podjatost a žádal jiný senát. Zabýval se tím i Ústavní soud, Kramný ale neuspěl.

Dnes se krajský soud v Ostravě začal zabývat návrhem na obnovu řízení. Žádost podal Kramný prostřednictvím své advokátky, k ní se pak připojila i jeho matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle obhájkyně Kramného Jany Rejžkové posudky vylučují elektřinu jako příčinu smrti. Znalci mluvili dnes a budou i ve čtvrtek. Podle místopředsedy krajského soudu Igora Krajdla ale senát s největší pravděpodobností ve čtvrtek nerozhodne.

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě)