Demonstrace proti vládě má nepříjemnou dohru. Policie řeší napadení i rasismus

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: ČTK

19. listopadu 2022 15:33

Policisté se začali zabývat také rasistickými urážkami, které od jednoho z účastníků čtvrteční demonstrace proti vládě a České televizi (ČT) zazněly směrem k redaktorovi ČT Richardu Samkovi. Policie to dnes uvedla na twitteru.

Už v pátek kriminalisté oznámili, že se zabývají případem, kdy jeden z účastníků stejného protestu 17. listopadu v Praze napadl novináře serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka.

Na rasistické urážky Samka upozornil v pátek server Romea.cz a zveřejnil video natočené během protestu. "Kriminalisté se již případem tohoto slovního ataku na redaktora ČT zabývají a věc šetří," uvedla dnes policie.

Server Aktuálně.cz v pátek zveřejnil video ukazující dění při protestu, jehož organizátorem byl Ladislav Vrabel, a komentář napadeného reportéra Bartoníčka. Policie uvedla, že se videem zabývá a zjišťuje, zda byl porušen zákon či nikoliv.

Bartoníček uvedl, že při demonstraci mapoval celkové dění, dělal rozhovory a natáčel dav před sebou. Někteří jedinci se ho během té doby snažili dostat mimo čelo průvodu, přestože nikomu nebránil v pohybu, popsal. "Jeden z nich mi srazil mobilní telefon, kterým natáčím," doplnil. "Redakce našeho on-line deníku se ohrazuje proti vnímání role médií a novinářů jakožto subjektů konfliktů či jako reprezentantů jakékoliv strany sporů, o kterých nezávisle informujeme," uvedlo vedení Aktuálně.cz.

Protestu proti vládě a ČT se ve čtvrtek v den výročí 17. listopadu 1989 a 1939 zúčastnily tisíce lidí. Prošly Prahou k budově ČT. Pochod zkomplikoval dopravu v Praze, policie zhruba na dvě hodiny uzavřela magistrálu ve směru z centra na Pankrác a dopravní podnik musel odklonit i náhradní autobusovou dopravu za metro C.

Témata: Demonstrace krimi