Student nastražil výbušninu u školy, pak vraždil. Policie spojila dva případy z posledních dní

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. listopadu 2022 15:45

Dva mimořádně závažné případy dokázali spojit kriminalisté z Pardubického kraje, kde se v posledních dnech řešila vražda ve Vysokém Mýtě a nastražení výbušniny u školy v Pardubicích. Za obě události je zodpovědná jedna osoba.

Policie začala nejprve rozplétat případ nastražení výbušniny u budovy Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Oznámení přijala kolem půl druhé odpoledne. Studenti našli v kontejneru sportovní tašku, ve které byl uzavřený tlakový hrnec s časovačem a také krabice s hřebíky.

"Policejní pyrotechnici přes veškeré dostupné metody nemohli bezpečně otevřít hrnec a zjistit jeho obsah. Možný NVS byl proto částečně rozebrán, zajištěn a bezpečně přepraven k dalšímu znaleckému zkoumání," uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Ve večerních hodinách už policisté tušili, že pravděpodobným pachatelem je devatenáctiletý student zdejší školy, který nezapadal do kolektivu, měl špatný prospěch, do školy dojížděl z jiného kraje a přes týden byl ubytován na internátě. 

Na mladíka byl vydán souhlas se zadržením, probíhalo celostátní pátrání i výslechy svědků. Dopadnout se ho však nepodařilo. Později strážci zákona zjistili, že v době ohlášení nálezu se zřejmě tento student nacházel v okolí školy.

V sobotu kolem sedmé hodiny ráno došlo k napadení osoby ve Vysokém Mýtě, podle svědků někdo napadl sekerou muže. "Podezřelého muže policisté pronásledovali a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi asi 18 minut po činu zhruba 500 metrů od místa napadení," podotkla Janovská.

Mladík policistům sdělil, že se chtěl pomstít okolí a zabít více lidí. "Dále uvedl, že ve Vysokém Mýtě se vyskytl zcela náhodně a zcela náhodně si vybral i svoji oběť," doplnila mluvčí. Po zadržení začal zvracet a přiznal, že spolykal blíže neurčený jed. V nemocnici během dopoledních hodin zemřel.

Policisté po zadržení zjistili, že jde o studenta hledaného v souvislosti s nastražením výbušniny. Oba případy se tak propojily. Během domovní prohlídky byly nalezeny další předměty, komponenty a chemické látky, šlo o běžně dostupné věci, které se dají koupit.

Témata: krimi Policie ČR Vražda