Věznice Valdice řešila pokus o útěk: Kam až se vězeň dostal?

Věznice, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

26. června 2022 13:33

Z věznice Valdice na Jičínsku se dnes ráno pokusil uprchnout vězeň. Než ho vězeňská služba dopadla, podařilo se mu překonat oplocení a ohradní zeď. ČTK to dnes řekla mluvčí valdické věznice Eva Francová. Informaci s odkazem na TV Jičín přinesl server iDNES.cz.

Věznice ve Valdicích patří k nejtěžším českým káznicím. Podle Francové si v ní aktuálně odpykává trest zhruba 1030 vězňů, z toho 18 doživotí.

"Příslušníci věznice okamžitě zareagovali. Vězeň na útěku byl zpacifikován a útěk nedokonal. Příslušníci vězeňské služby použili služební zbraň, nikdo nebyl zraněn. Informace k vězněné osobě podávat nemohu. Je to čerstvá věc, uskutečňuje se vyšetřování. Musí se prošetřit, jakým způsobem k tomu mohlo dojít a podobně," řekla dnes ČTK Francová.

Informaci TV Jičín, že mělo jít o třiatřicetiletého muže, který si odpykává trest za vraždu, odmítla komentovat.

Podle ní jde ve valdické věznici o ojedinělý případ. "V minulosti nějaké pokusy (o útěk) byly, ale letos a myslím si, že ani loni žádný pokus nebyl," řekla dnes ČTK Francová.

Na místo vyrazila také policie, ale zasahovat nemusela. "Po 9:00 jsme přijali oznámení o uprchlém vězni. Na místo okamžitě vyrazila jičínská hlídka policistů, ale ve chvíli, kdy dorazila na místo, byl již zadržen. Našeho zásahu proto nebylo potřeba," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Lucie Konečná.

Témata: Věznice